Universitātes darbinieki ASV pazaudējuši ieroču plutoniju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar vienu gramu plutonija-239 pietiek, lai izveidotu "netīrās bumbas" radioaktīvo pamatu.

RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Aidaho Valsts universitātes darbinieki ASV pazaudējuši gabalu ieroču plutonija, kas atradies tajā glabāšanā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Live Science.

ASV Kodoregulēšanas komisija informēja, ka radioaktīvās vielas uzskate universitātē pēdēji reizi notikusi 2004. gadā. Toreiz 14 plutonija-239 vienu gramu smagus gabalus iesaiņoja aizsargapvalkos turpmākai apglabāšanai. Pēc tam ieraksts par plutoniju izdzēsts no datubāzes, ko universitāte apņēmusies vadīt Kodoregulēšanas komisijas vajadzībām. Informācijas par to, kur pēc tam pazudis plutonijs, nav, — tālākajās atskaitēs tas nav pieminēts. Patlaban nav arī informācijas par to, vai, iespējams, viela utilizēta.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins apturējis vienošanos par plutonija utilizāciju

ASV Kodoregulēšanas komisijas preses sekretārs Viktors Drikss atzinis: viņš nevar apstiprināt, ka pazaudētais plutonijs nevienu neapdraud, taču pieļāva, ka "zudumu" radījusi kļūda ierakstos.

"Mums ir aizdomas, ka galu galā gabals nonācis radioaktīvo materiālu poligonā," — paskaidroja Drikss.

Komisija ieteikusi piespriest sodu universitātei 8500 dolāru apmērā, jo darbinieki rīkojušies pavirši un nav nodrošinājuši licencēto radioaktīvo materiālu precīzu uzskaiti, kas nodoti glabāšanā universitātē.

Ar vienu gramu plutonija-239 nepietiek kodolbumbas izgatavošanai, taču ar to pietiek, lai izgatavotu netīro bumbu, vēsta izdevums.    

Ziņu lente
0