ASV brīdina par teroraktu draudiem Somijā un Zviedrijā

CC0 / pxhere / Somijas karogs
Somijas karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV vēstniecība Somijā brīdinājusi par to, ka kārtējais terorakts varētu notikt netālu no Baltijas valstīm.

RĪGA, 6. maijs — Sputnik. ASV vēstniecība Somijā publicējusi informāciju savā oficiālajā vietnē, kurā brīdina par teroraktu draudiem Skandināvijas valstī tūristus no Savienotajām Valstīm, vēsta Sputnik Igaunija.

"Teroristi var izmantot dažādas taktikas, piemēram, nežēlīgus uzbrukumus un cilvēku nolaupīšanu. Iepriekš viņi izmantojuši nažus, ieročus un transporta līdzekļus tarānam. Par viņu mērķi var kļūt skolas, slimnīcas, baznīcas, tūrisma vietas, transporta mezgli un citas cilvēku pulcēšanās vietas," — teiks ASV vēstniecības paziņojumā. Diplomāti iesaka saviem līdzpilsoņiem nepiesaistīt sev uzmanību, plānot savus maršrutus un būt īpaši vērīgiem sabiedriskās vietās. Līdzīgu brīdinājumu publicējusi arī ASV vēstniecība Zviedrijā.

Portāls YLE vēsta, ka diplomātiskās misijas paziņojumā nav precizēts, kādi apsvērumi pamudinājuši laist klajā tamlīdzīgus ieteikumus. Somijas policija uzskata, ka runa ir par ierastu brīdinājumu, ko ASV izsūta atvaļinājumu sezonas priekšvakarā. Policija norādīja, ka ASV brīdinājums nav ietekmējis terorisma draudu novērtējumu Somijā.

Nāve uz riteņiem

Pēdējo divu gadu laikā Eiropā notikuši vairāki terorakti, kuros izmantoti transportlīdzekļi. Skumjo statistiku 2016. gada vasatā atklāja slaktiņš Nicā, kur kravas automašīna lielā ātrumā iebrāzās cilvēku pūlī, kuri pulcējās krastmalā, lai noskatītos salūtu par godu Bastīlijas ieņemšanas dienai. Uzbrukumā gāja bojā 84 cilvēki. Pie automašīnas stūres bija 31 gadu vecs vīrietis no Tunisijas. Atbildību uzņemās teroristiskais grupējums ISIS (aizliegts vairākās pasaules valstīs).

Baltais nams - Sputnik Latvija
Baltais nams sastādījis rietumvalstu mediju noklusēto teroraktu sarakstu

Līdzīgs terorakts notika 2016. gada 19. decembrī Berlīnē — kravas automašīna taranēja Ziemassvētku tirdziņu. Uzbrukumā gāja bojā 12 cilvēki. Vaininieks — 24 gadus vecs vīrietis no Tunisijas. Arī viņš bija saistīts ar ISIS.

Teroraktu virkne, kas satricinājuši Eiropu pēdējo gadu laikā, likusi veikt pastiprinātus drošības pasākumus. Piemēram, Tallinā 2017. gada novembrī pirms tradicionālā Ziemassvētku tirdziņa ielas uz Rātslaukumu tika slēgtas ar betona plāksnēm, kas atgādināja baložus.    

Ziņu lente
0