Moldovas prezidents ierosinājis valsts pārvaldes formas maiņu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasMoldovas prezidents Igors Dodons
Moldovas prezidents Igors Dodons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Moldovas prezidents Igors Dodons cer panākt valsts konstitūcijas maiņu un prezidentālas republikas pārvaldes formas ieviešanu.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Moldovas prezidents Igors Dodons paziņojis, ka 1. maijā gandrīz noslēgta parakstu vākšana valsts konstitūcijas grozījumu atbalstam un pārejai pie prezidentālas pārvaldes formas, vēsta Sputnik Moldova.

"Saprotams, ka parlaments to neatbalstīs, taču mums jāsper konsekventi soļi, jo esam apsolījuši cilvēkiem, ka centīsimies panākt prezidentālu pārvaldes formu. Tieši šo jautājumu mēs iesniegsim šim parlamentam rudenī, lai arī esmu pārliecināts, ka parlaments to neatbalstīs. Viņi no tā baidās," — atzīmēja Dodons intervijā vietējam izdevumam.

Viņš paskaidroja, ka līdztekus iniciatīvai par prezidentālas pārvaldes formas ieviešanu tiek ierosināts likuprojekts, kas neļaus deputātiem pāriet no vienas partijas uz otru.

"Domāju, tauta mūs šajā jautājumā atbalstīs. Tuvāko nedēļu laikā mēs sagatavosim likumdošanas grozījumus. Lai grozītu Konstitūciju, nepieciešami vismaz 34 deputātu paraksti. Esam savākuši 24. Paskatīsimies, vai izdosies atrast vēl 10," — pastāstīja Dodons.

Viņš atzīmēja, ka tiks sākts process Konstoitucionālajā tiesā, ja tiks saņemts nepieciešamais deputātu atbalsts.

"Procedūra ilgst vismaz sešus mēnešus. Ja ne, iesim ar šo ideju uz parlamenta vēlēšanām, un tur mums ir jāuzvar," — piezīmēja Dodons.

Prezidenta konfrontācija ar parlamenta vairākumu un valdību turpinās. Strīdu galvenais priekšmets ir valsts ārpolitika: prezidents iesaka tuvoties Krievijai, savukārt parlamenta vairākums un tā ieceltā valdība sliecas uz Rietumiem.    

Ziņu lente
0