Bijušais Enerģētikas ministrijas vadītājs: Ukraina zaudēs "Ziemeļu straumei 2"

© © Nord Stream 2 / Wolfram ScheibleТрубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijevas ienākumi samazināsies vismaz divreiz "Turcijas straumes" un "Ziemeļu straumes 2" celtniecības dēļ, uzskata bijušais valsts enerģētikas ministrs Eduards Stavickis.

RĪGA, 2. maijs – Sputnik. Ukraina zaudē izredzes noturēties pretestībā ar "Ziemeļu straumes 2" projektu, uzskata bijušais enerģētikas un ogļu rūpniecības ministrs Eduards Stavickis, vēsta telekanāls NewsOne.

Pēc Stavicka sacītā, "Ziemeļu straumes 2" atklāšana visvairāk ir izdevīga Vācijai, kā Eiropas ekonomikas dzinējam. "Eiropa gada laikā patērē apmēram 425 miljardus kubikmetru gāzes. Krievija pērnajā gadā uzstādīja rekordu un piegādāja ap 150 miljardiem kubikmetru. No kā izriet sekojošais – ap 37-38% gāzes Eiropai piegādā Krievija," — paziņoja bijušais ministrs.

Pēc bijušā ierēdņa sacītā, Eiropai ir "nepieciešams līdzsvars" sakarā ar Lielbritānijas gāzes ieguves samazināšanu Ziemeļjūrā, kā arī sakarā ar Vācijas un Beļģijas atteikšanos no kodolenerģijas.

"Ukraina zaudē savas izredzes noturēties šajā cīņā," — paziņoja Stavickis, uzsverot, ka Kijevas ienākumi "Turcijas straumes" un "Ziemeļu straumes 2" dēļ samazināsies vismaz divkārt.

Maģistrālais gāzes vads " Ziemeļu straume 2" tiks izbūvēts Baltijas jūras dibenā no Viborgas Krievijā līdz Greisfaldei Vācijā. Divu gāzes vadu kopējā jauda sasniegs 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Kompānijai "Gazprom" projektā piederēs 50%, kompānijām E.ON, BASF, OMV, Engie, Shell — pa 10%.

Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Gazprom: iespējams, būvēsim "Ziemeļu straumi 3"

Mediji ziņoja, ka Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Ungārijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente parakstījuši EK priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram adresētu vēstuli, kurā iebilst pret gāzes vada projektu. Pēc viņu domām, projekts varētu apdraudēt ģeopolitisko stabilitāti.

Arī Ukraina protestē pret "Ziemeļu straumes 2" celtniecību, valsts prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Kijevai jaunā gāzesvada palaišana nozīmēs divu miljardu dolāru zaudējumus ik gadu sakarā ar gāzes tranzīta samazināšanos.

Krievijā vairākkārt ir norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un tēze par "enerģētiskās drošības draudiem" Eiropai neatbilst patiesībai — tieši pretēji, gāzes transportēšanas maršrutu diversifikācija ļaus samazināt tranzīta riskus un paaugstinās tās patērētāju gāzes drošību. Turklāt "Ziemeļu straumes 2" maršruts līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometriem īsāks, nekā caur Ukrainu, kas samazina tās piegādes cenu.

Ziņu lente
0