Sazvērestības nav: ASV Kongress atklājis dokumentus par Krievijas "iejaukšanos" vēlēšanās

© Sputnik / Игорь Михалев / Pāriet pie mediju bankasASV Kongresa ēka. Foto no arhīva
ASV Kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņojuma autori godīgi uzrakstījuši, ka "nav atraduši nekādus sazvērestības vai darbības koordināciju pierādījumus" starp Donalda Trampa vēlēšanu štābu un Kremli.

RĪGA, 28. aprīlis — Sputnik. Piektdien, 27. aprīlī ASV Kongresa Pārstāvju palātas komiteja publicēja daļu no bēdīgi slavenā ziņojuma par iedomāto "Krievijas iejaukšanos" ASV prezidenta vēlēšanās, kurās uzvaru izcīnīja Donalds Tramps, vēsta Sputnik Igaunija.

"Palīdzēja" bez vienošanās

Komitejas vadītāja Devina Ninesa parakstītais solīdais dokuments satur 200 lappuses. Aģentūra RIA Novosti vēsta, ka tajā apgalvots: Krievija kopš 2015. gada esot īstenojusi kampaņu ar mērķi kaitēt prezidenta vēlēšanām ASV ar kiberuzbrukumu, sociālo tīklu, vidutāju un valsts mediju palīdzību.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Ar Trampu saistīta kompānija iejaukusies vēlēšanās visā pasaulē

Taču komiteja nav atradusi nekādus konkrētus pierādījumus Donalda Trampa priekšvēlēšanu štāba un Krievijas valdības sazvērestībai. Ziņojumā precizēts, ka "komiteju uztrauc tas, ka Krievija joprojām strādā ar mērķi graut rietumu demokrātijas, pastiprinot sociālās problēmas, politisko nestabilitāti un sašķeltību".

Dokumenta autori pauž neapmierinātību ar valdības "lēno un nekonsekvento" reakciju uz iedomāto Krievijas iejaukšanos valsts iekšējās lietās. Ziņu aģentūra "Rossija segodņa", Sputnik, telekanāls RT un izdevums Russia Beyond the Headlines tajā nosaukti par "Krievijas mediju propagandas aparāta elementu", kurš, pēc kongresmeņu pārliecības, izmantots, lai iejauktos vēlēšanās.

Kopumā izmeklēšanas gaitā liecības snieguši vairāk nekā 70 cilvēki, savākti un izpētīti vairāk nekā 300 000 dažādu dokumentu. Pirms ziņojuma publikācijas speciālās komitejas loceklis republikānis Maikls Konvejs apgalvoja, ka "tagad amerikāņu tautai ir iespēja patstāvīgi novērtēt informāciju", ko ASV izmantoja ar mērķi "nonākt pie publicētajiem secinājumiem".

Speciālā komiteja jau 12. martā paziņoja, ka pārtrauc izmeklēšanu un ir gatava publicēt ziņojumu. Taču noteikumi paredz, ka ar to gandrīz mēnesi iepazīstas FIB un CIP, lai publikācijā netiktu nejauši pieļauta slepenas informācijas noplūde. Rezultātā daudzi ziņojuma fragmenti ir slēpti.

Kā es priecājos!

Lielāko prieku ziņojums, šķiet, sagādājis pašam Donaldam Trampam, kurš paziņoja, ka dokuments beidzot pieliks punktu apsūdzībām par viņa štāba sazvērestību ar Krieviju.

​ASV prezidents jau 23. martā īsumā apkopoja speciālās komitejas izmeklēšanas iznākumu. "Secinājumi: nav sniegts neviens pierādījums tam, ka Trampa kampaņa būtu "vienojusies, koordinējusi darbu vai stājusies sazvērestībā ar Krieviju". Klintones kampaņa samaksāja par kompromitējošo informāciju no Krievijas — paskat tik! Totālas raganu medības! Tagad tam jāpieliek punkts!" — raksta Tramps lapā Twitter.    

Ziņu lente
0