Latvija iesūdzēs tiesā Eiropas Komisiju Norvēģijas aizturētā kuģa dēļ

CC0 / pixabay / Zvejas kuģis
Zvejas kuģis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas kroņprinča Hokona vizītes laikā Rīgā nav izdevies panākt vienošanos sakarā ar Norvēģijas arestēto Latvijas zvejniecības kuģi Senators, un Latvija iesniegs prasību tiesā.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Latvija iesniegs ES tiesā prasību pret Eirokomisiju (EK) sakarā ar lietu par Norvēģijā arestēto Latvijas zvejniecības kuģi Senators, vēsta Baltic Course.

Kā žurnālistiem pēc valdības sēdes paziņojis premjerministrs Māris Kučinskis, valdība noklausījās Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kurā nosaukti turpmākie situācijas atrisinājums soļi, un nolēma līdz maija vidum sagatavot un iesniegt prasību ES tiesā.

Galapagosu salās zinātnieki uzņēmuši milzīgu haizivi - Sputnik Latvija
Galapagosu salās zinātnieki uzņēmuši milzīgu haizivi

Pēc Latvijas domām, EK neaizstāv Latvijas zvejnieku intereses.

"Atļauju, zvejot mūsu zvejniekiem, izsniedz EK, tāpēc arī tai bija jāveic pasākumi, lai palīdzētu risināt šo jautājumu," skaidro Kučinskis.

Latvijas zvejniecības kuģi Senators, kurš ķēris sniega krabjus Špicbergenas ūdeņos, aizturēja Norvēģijas varas iestādes 2017. gada janvāra sākumā. Pēc incidenta Latvijas Ārlietu ministrija iesniedza Norvēģijai notu ar prasību par kuģa atbrīvošanu, kā arī nelikt šķēršļus zvejošanai, kura tiek īstenota atbilstoši starptautiskajiem līgumiem.

Norvēģija joprojām uzskata, ka sniega krabju ķeršana notikusi pretlikumīgi, jo nedz ES, nedz Latvijai nav tiesību izsniegt licences tā zvejošanai bez Norvēģijas piekrišanas.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Krabju zvejošanas asociācijas vadītājs Didzis Šmits pastāstīja, ka palīdzēt atrisināt šo situāciju varētu Norvēģijas kroņprinča vizīte uz Latviju.

"Ja norvēģi neatvedīs kādu risinājumu, ja sarunas beigsies bez rezultāta, atliks pieminētie tiesu darbi. Tas būtu skaidri jāpozicionē Latvijas pusei šajās sarunās," uzsvēra Šmits.

​Princis Hokons ieradās Rīgā 23. aprīlī, taču, acīmredzami, nekādas vienošanās viņa vizītes laikā panākt nav izdevies.    

Ziņu lente
0