Latvijas armija Solsberijā: ko Latvijas NBS darīs Lielbritānijā

© seržants Ēriks Kukutis/Latvijas armijaСолдаты латвийской армии во время учений в Великобритании
Солдаты латвийской армии во время учений в Великобритании - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 80 Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru, 19 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas un citas militārās tehnikas vienības devušies uz Solsberijas pilsētu Lielbritānijā.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Latvijas karavīri piedalīties NATO Apvienoto reaģēšanas spēku mācības, kas norisinās no 21. aprīļa un turpināsies līdz 3. maijam poligonā Solsberijā Lielbritānijā, ziņots Latvijas Nacionālo bruņoto spēku oficiālajā vietnē.

Mācībās piedalīsies aptuveni 80 Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīru, 19 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas un citas militārās tehnikas vienības.

"Latvijas karavīru iesaiste šāda mēroga starptautiskās mācībās, turklāt vēl ar visiem pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnu "CVR(T)" modeļiem, ir spilgts apliecinājums tam, ka esam ne tikai iegādājušies šo bruņutehniku, bet īsā laikā apguvuši to lietot tā, lai spētu efektīvi operēt sarežģītā apvidū un integrēties jebkurā vienībā, pilnvērtīgi veicot uzdevumus kopā ar sabiedrotajiem spēkiem," – atzīmēja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Kalniņš uzsvēra, ka Solsberijā plānotie manevri ir vēsturiski svarīgs notikums visām valstīm, kas tajos piedalās, jo šāda mēroga mācības notiek pirmo reizi, kopš reaģēšanas spēku dibināšanas līguma parakstīšanas.

Беспилотный летательный аппарат НАТО RQ-4 Global Hawk - Sputnik Latvija
Vērienīgu militāro mācību gaidās Latvija iepērk bezpilota lidaparātus

Apvienoto reaģēšanas spēku dibināšanas līgumu 2015. gada 30. novembrī Londonā parakstīja Igaunijas, Dānijas, Lielbritānijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes un Norvēģijas aizsardzības ministri. Apvienoto reaģēšanas spēku izveide ir Lielbritānijas iniciatīva, par kuras īstenošanu tika paziņots NATO samitā Velsā.

Militārā vienība tiek veidota kā elastīga un sagatavota grupa, kas spēj operatīvi reaģēt uz jebkādiem konfliktiem un acumirklī iekļauties ANO, NATO un Eiropas Savienības operācijās, kā arī turpināt pilnveidot starptautiskajās operācijās iegūto pieredzi un savstarpējo savietojamību.

Aizsardzības ministrijas paziņojumā teiks, ka militāro macību mērķis Solsberijā ir "demonstrēt Apvienoto reaģēšanas spēku spēju efektīvi veikt uzdevumus daudznacionālu apvienoto spēku sastāvā". Savukārt Latvijas galvenais uzdevums ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju, bruņoto spēku spēju attīstība, pateicoties regulārai iesaistei starptautiskajās militārajās mācībās.

Ziņu lente
0