Pasaules pilsonību reitings demonstrējis aizu starp Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПаспорт негражданина Латвии
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas pilsoņa pase tiek vērtēta zemāk nekā Lietuvas un Igaunijas pilsonība, taču nepilsoņa pase nav ierindojusies pat pirmajā simtā.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Pasaules pilsonību ikgadējā reitingā Henley & Partners — Kochenov Quality of Nationality Index (QNI) Latvijas pilsonība ir pacēlusies par vienu pozīciju, bet nepilsoņi zaudējuši veselas četras vietas. Reitings, ko ik gadus sastāda konsaltinga kompānija Henley & Partners un profesors Dimitrijs Kočenovs, tiecas demonstrēt maksimāli objektīvu dažādu pasaules valstu pilsonības vērtības un pievilcības vērtējumu. Šogad reitinga autori analizēja 208 pilsonības – gandrīz visu ANO dalībvalstu, Kosovas, Palestīnas, Taivānas, Honkongas un Makao pildonību. Indeksā iekļauti arī Latvijas nepilsoņi.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Nepilsoņi izmirst: 17 gadu laikā to skaits samazinājies divreiz

Vērtējumam tiek izmantoti septiņi iekšējās un ārējās kategorijas faktori. Pie pirmās grupas pieder valsts ekonomikas mērogs, cilvēciskā potenciāla bāzes attīstības līmenis, kā arī sabiedriskās kārtības un stabilitātes līmenis. Otrajā grupā – dzīvei un tūrismam pieejamo valstu skaits, kā arī to attīstības līmenis. Indekss sadala pilsonības skalā no 0 līdz 100.

2016. un 2015. gadā Latvija ieņēma 24. vietu, bet pērn ierindojās 23. vietā, saņemot 74,9%, salīdzinot ar 75,4% gadu iepriekš. Nepilsoņi nolaidušies no 103. vietas līdz 107., zaudējot 0,2%. Lietuva un Igaunija (kuras nepilsoņi netika ņemti vērā) ieņēma 22. un 21. vietu atbilstoši. Pirmo vietu ieņēmusi Francija, pabīdot no līdera vietas pēdējo gadu nemainīgo līderi – Vāciju, turklāt starpība sastādīja tikai 0,1%. No visiem septiņiem rādītājiem Francijas pilsonība ieņēmusi pirmo vietu tikai divās kategorijās – bezvīzu dzīvei un darbam pieejamo valstu skaita un kvalitātes.

Vācijas pilsonība zaudējusi pirmo vietu pārvākšanās brīvības rādītāja dēļ – valsts šajā ziņā ievērojami atpaliek no lielākās daļas Eiropas valstu. Turklāt neskatoties uz augsto dzīves līmeni, Vācija nav ieņēmusi pirmās trīs vietas neviena iekšējā faktora vērtējumā.

Lielāko pieaugumu reitingā demonstrējusi Gruzija un Ukraina, kas ieņēmušas 84. un 80. vietu. Tamlīdzīgs pieaugums noticis, pateicoties pērn ieviestajam bezvīzu režīmam ar Šengenas līguma valstīm. Krievija jau otro gadu no vietas ieņem 63. vietu.

Ziņu lente
0