Latvija zaudējusi divas vietas pasaules spēcīgāko armiju reitingā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas karavīri Lāčplēša dienai veltītajā parādē pie Brīvības pieminekļa
Latvijas karavīri Lāčplēša dienai veltītajā parādē pie Brīvības pieminekļa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētījums liecina, ka nepilna gada laikā valsts iedzīvotāju skaits samazinājies par 21 tūkstoti cilvēku.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Latvija zaudējusi divas pozīcijas un ieņēmusi 105. vietu no 136 pasaules spēcīgāko armiju reitingā, ko sastāda starptautiskā analītiskā kompānija Global Firepower.

Kompānijas dati liecina, ka Latvijas militārās tehnikas apjomi kopš pērnā gada nav mainījušies: GKS veido četri helikopteri un četras transporta lidmašīnas. Armijas spēkus veido 250 bruņutransportieri un 20 buksējamās artilērijas vienības. JKS veido 18 vienības, kuru vidū ir 11 patruļas kuteri un seši mīnu kuģi.

М777 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igaunija: amerikāņu un britu okupācijas pirmā gada iznākums

Armijas dienestam joprojām ir derīgi 850 tūkstoši cilvēki, taču iedzīvotāju kopējais skaits samazinājies no 1 miljona 966 tūkstošiem līdz 1 miljonam 945 tūkstošiem. NBS personālsastāvu veido 17 155 cilvēki, kuru vidū 8 tūkstoši ir rezervistu. Militārais budžets — 280 milj. dolāru.

Latvijai ir arī divas ostas un 42 ekspluatējami lidlauki. Atskaite liecina, ka civilo kuģu skaits pieaudzis līdz 65. Ceļu seguma platība — 72,4 tūkstoši kvadrātkilometru, dzelzceļu sliedes — 2239 km.

Igaunija pacēlusies no 110. vietas uz 108. Lietuva joprojām ieņem 95. vietu.

Militārā potenciāla vērtējumam tiek izmantoti 55 parametri, kuri skar rūpniecības un zinātnes attīstību, bruņojuma un tehnikas rezerves, mobilizācijas rezervi, ģeogrāfisko stāvokli utt.

Открытие производства предприятия VAIROG EU, на котором будут изготавливаться составные части для стандартных боеприпасов НАТО - Sputnik Latvija
Latvijā atvērusies NATO munīcijas sastāvdaļu ražošanas rūpnīca

Valsis, kurām nav izejas pie jūras, netika sodītas par flotes trūkumu, toties jūras valstis zaudēja balles, ņemot vērā flotes bruņojuma daudzveidības trūkumu. Tāpat NATO valstis saņēma bonusu, pateicoties iespējai izmantot alianses kopējo resursu līdzekļus. Valsts politiskā sistēma un militāro līdera pozīciju raksturs netika ņemti vērā.

Pirmās vietas reitingā saņēmušas ASV, Krievija, Ķīna, Indija un Francija. 

Ziņu lente
0