Politika

ES bijušais vēstnieks ierosina paplašināt Lietuvas un Krievijas humanitāros sakarus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķis atgādinājis, ka pagājušā gadsimta beigās Viļņa sekmīgi sadarbojās ar Kaļiņingradas apgabalu, un aicinājis arī pašlaik veicināt sadarbību.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Lietuvas bijušais ārlietu ministrs Eiropas Savienības pārstāvniecības Krievijā agrākais vadītājs Vigauds Ušackis paziņojis, ka Maskavai un Viļņai jāpaplašina humānie un biznesa sakari reģionālā līmenī, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz avīzi Lietuvos žinios.

Politiķis atgādināja, ka 90. gadu beigās republika uzturējusi sakarus ar Kaļiņingradas apgabalu: investori veidojuši uzņēmumus, noritējusi apmaiņa kultūras jomā, organizēti festivāli. Viņš aicināja arī pašlaik pieturēties pie tamlīdzīgas politikas.

"Tā ir gudra politika, pie kuras jāpieturas," — paziņoja politiķis

Pie tam Ušackis piebilda, ka pašreizējā ģeopolitiskā situācija nebūt neveicina divpusējus sakarus ar Krieviju augstā politiskā līmenī.

Šī gada sākumā Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis atzīmēja, ka republika ir vienīgā ES valsts, kas neuztur politiskos sakarus ar Krieviju. Viņš ierosināja atjaunot Viļņas un Maskavas starpvaldību komisiju, kura agrāk risināja tirdznieciski ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jautājumus.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs - Sputnik Latvija
Lietuvas ĀM vadītājs pastrīdējās ar premjerministru "Skripaļa lietas" dēļ

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite kritiski izvērtēja premjera viedokli un tamlīdzīgu ierosinājumu nodēvēja par nelietderīgu un bezatbildīgu.

Iepriekš Ušackis paziņoja, ka plāno piedalīties prezidenta vēlēšanās Lietuvā, kas notiks 2019. gada maijā. Bijušais ārlietu ministrs ir partijas "Tēvijas savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti" loceklis, taču nav pārliecināts, vai balotēsies vēlēšanās tieši no šīs frakcijas.

Iepriekš vēstīts, ka politiķis savā uzrunā Lrytas.tv programmā Lietuva tiesiogiai kritizēja Skverneļa viedokli jautājumā par attiecību normalizēšanu ar Maskavu. Tāpat, paužot viedokli par attiecībām ar Krieviju, Ušackis norādīja, ka jāpieturas pie Eiropas Savienības vienotās pozīcijas.

Ziņu lente
0