Lai neiznāk kā ar OIK: iepakojuma depozīta sistēma ir jāpārdomā

© pixabayAtkritumi
Atkritumi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lēmums par iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā tika pieņemt jau vasaras sākumā.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Lai valdība varētu pieņemt lēmumu par iepakojuma depozīta sistēmu, no sākuma ir jāsaprot, cik nāksies ieguldīt un kā tas atmaksāsies, paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis telekanālā LNT.

Iepakojuma depozīta sistēma, kura izstrādāta lielākoties uz Igaunijas un Lietuvas pieredzes, attieksies uz ūdens, bezalkoholisko dzērienu un zema alkohola satura dzērienu taras, kura izgatavota no PET, stikla un metāla. Sistēma ļaus cilvēkiem atgriezt 10 centus no katras iepakojuma vienības, savukārt atsevišķas preces varētu kļūt dārgākas.

Мусор - Sputnik Latvija
Latvija pieņem atkritumus no Lielbritānijas, bet eksportē – uz Vāciju

Ienākumi plānoti no dzērienu ražotāju un pārdevēju dalības iemaksām, no nepieprasītā un neizmaksātā depozīta par nesavākto iepakojumu un no ievākto iepakojumu realizācijas peļņas.

Kučinskis noliedza, ka viņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība bloķē depozīta sistēmas ieviešanu. Skaidrojot šī jautājuma lēno virzību, viņš paziņoja, ka nepieciešama detalizēta analīze, un novilka paralēli ar obligātās iepirkuma komponentes sistēmu (OIK). Pēc viņa sacītā, ieviešot OIK, visi cerēja, ka tas būšot "zaļās" enerģijas un dabas atbalsts, taču "mēs pamodāmies pavisam citā situācijā".

Premjers pateica, ka mēneša laikā par iepakojuma depozīta sistēmu notiks pārrunas, un lēmums tiks pieņemts vasaras sākumā.    

Ziņu lente
0