Baltic Pipe gāzesvada pirmā caurule tiks ielikta 2020. gadā

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasGāzesvads
Gāzesvads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijā uztraucas, ka Baltijas jūras nemierīgā rakstura dēļ gāzesvada Baltic Pipe celtniecība varētu ieilgt.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Gāzesvada Baltic Pipe pirmā caurule tiks ielikta 2020. gadā, paziņoja preses konferencē Polijas valdības stratēģiskās enerģētikas infrastruktūras pilnvarotais Pjotrs Naimskis, vēsta RIA Novosti.

"Grafiks tika iepriekš saplānots, ar nelielu grafika apsteigšanu, jo Baltijas jūra ir nemierīga jūra. Var izrādīties, ka sezona, kura ļauj veikt celtniecības darbus, varētu būt samazināta," paskaidroja viņš.

Naftas platforma - Sputnik Latvija
Polija interesējas par naftas ieguvi Lietuvas teritoriālajos ūdeņos

Pērnā gada jūnijā Polijas un Dānijas valdību vadītāji parakstīja memorandu par gāzesvada Baltic Pipe celtniecību. Saskaņā ar memorandu, projektam ir jābūt īstenotam līdz 2022. gadam. Viņa vērtība sastādīs ap 1,7 miljardiem eiro. No šīs summas mazliet vairāk par pusi apmaksās Polijas gāzes operators Gaz-System. Jaunā gāzesvada caurlaides spēja plānojama 10 miljardu kubikmetru gāzes apmērā gadā.

Valsts naftas un gāzes kompānijas PGNiG viceprezidents Mačejs Vozņaks iepriekš paziņoja, ka pa gāzesvadu kompānijai ir jāsaņem mazliet vairāk par 8 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, kurus vēlētos piegādāt no Norvēģijas uz Poliju. Kompānijas vēlas importēt kā izejvielu no savām ieguves vietām, tā arī pirkt no citām kompānijā, kuras iegūst Norvēģijas gāzi.

Krievijas gāzes piegādes līgums Polijai beidzas 2022. gadā. Varšava uzskata šobrīd spēkā esošo līgumu par neizdevīgu. Polijā bieži skan solījumi pilnībā atteikties no Krievijas gāzes pēc 2022. gada. Valsts enerģētikas ministrs Kšištofs Thuževskis pērnā gada septembrī paziņoja, ka apspriest jauno gāzes līgumu ar Krieviju ir pāragri.    

Ziņu lente
0