Pionieru iela: Latvijas kartē saglabājušies padomju nosaukumi

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasМемориальный комплекс В.И. Ленина в Ульяновске
Мемориальный комплекс В.И. Ленина в Ульяновске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ogrē Pionieru ielu sen pārdēvējuši Skautu ielā, savukārt neviens no Pionieru ielas iedzīvotājiem Ciemupē ar oficiālu iesniegumu šajā sakarā nav vērsies.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Divdesmit septiņus gadus pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas pilsētās joprojām var atrast uz kartes Pionieru ielu, vēsta LTV raidījumā 4.studija.

Latvijas adrešu reģistrā ir 13 Pionieru ielas dažādās valsts pilsētās. Latviešu valodas institūtā nenoliedz, ka daļa no tām patiešām varētu būt nosaukta par godu padomju pionieru organizācijai.

Rīgas dome - Sputnik Latvija
Rīgā un Viļņā piedāvā pārdēvēt ielas par godu Ņemcovam

Latvijai ir raksturīgi nosaukt ielas pēc galvenā objekta, kas tajās atrodas: ja uz tās atrodas baznīca, tad būs Baznīcas iela, ja dzelzceļš, tad Dzelzceļu iela, skaidro institūta direktora vietniece Sandra Rapa.

Pērnā gada oktobrī institūts sarīkoja arī tautas "Vietvārdu talku", kuras gaitā tika apkopots ap 4,5 tūkstošiem vietu nosaukumu, ko izmanto vietējie iedzīvotāji. To vidū izrādījies salīdzinoši nedaudz nosaukumu, kuri saistīti ar padomju laika jēdzieniem.

Piemēram, ir Komunistu Priede – tā ir nosaukta par godu jau pēc kara nošautajam komunistam, kuru nogalināja, kad viņš pavadīja meiteni mājās pēc ballītes. Jaunieša māte panāca, lai viņa piemiņai iestāda priedi.

Cits šāds toponīms ir "Vosa ģitāra". 80. gadu sākumā Latvijas Komunistiskās partijas līderis Augusts Voss ļoti steidzās ar galvaspilsētas Vanšu tilta nodošanu ekspluatācijā par spīti celtnieku brīdinājumiem. Pasmieties mīlošie rīdzinieki salīdzināja tilta tērauda troses ar ģitāras stīgām.

Lai pārdēvētu ielu, tās iedzīvotājiem pašiem ir jāizrāda aktivitāte. Taču pagaidām neviens no Pionieru ielas iedzīvotājiem Ciemupē ar oficiālu paziņojumu šajā sakarā nav vērsies, atzīmē LTV. Savukārt Ogrē Pionieru ielu sen pārdēvējuši Skautu ielā.

Ziņu lente
0