Bijušais konsuls: Lieta par valsts apvērsumu Melnkalnē ir safabricēta

© AFP / Savo PrelevicПлакат с предвыборной агитацией Мило Джукановича в Черногории. 14 октября 2016
Плакат с предвыборной агитацией Мило Джукановича в Черногории. 14 октября 2016 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Boro Džukiča domām, valsts apvērsuma inscenējums ir salīdzināms ar Skripaļu lietu Anglijā.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Tiesas process sakarā ar valsts apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē 2016. gada parlamenta vēlēšanās un lieta par šo sazvērestību ir specdienestu inscenējums ar mērķi sanaidot Krieviju un Melnkalni, pastāstīja bijušais Krievijas Federācijas goda konsuls Melnkalnē Boro Džukičs.

Maskava - Sputnik Latvija
Krievija izvirzījusi 14 "neērtus" jautājumus Lielbritānijai sakarā ar Skripaļu lietu

"Aizturētais, Milans Kņeževičs, ir mans biedrs, draugs. Vēl viens uz apsūdzēto sola — "Demokrātiskās frontes" līderis (Andrija) Mandicš. Viņi ir ļoti labi puiši, kuri kļuva par šī izdomājuma upuriem, ko safabricējuši Londonas un Vašingtonas drošības iestādēs. Viņi ir vienkārši tā upuri, tas arī viss. Jo nekādas sazvērestības nebija," — paziņoja Džukičs RIA Novosti.

Pēc viņa domām, inscenējuma mērķis bija "atdzīt Krieviju no Melnkalnes, izbeigt tradicionāli labestīgas, radniecīgas attiecības starp divām tautām un valstīm". Valsts apvērsuma inscenējums ir salīdzināms ar Skripaļu lietu Anglijā, uzskata bijušais konsuls.

"Tas ir tas pats, kas tiek darīts pret Krieviju pēdējo gadu laikā. Nekāda valsts apvērsuma nebija. Maksimums, kas varēja būt, kāds dzērumā pateica: "vai nogalināsim kādu" vai vēl kaut ko. Tad kāds to nofilmēja, safabricēja, samaksāja viltus lieciniekam, pasakot, ka "tā tas bija"… Jo, ja kaut kas tāds būtu bijis, es par to noteikti zinātu. Lūk kāpēc. Var arī mūsu intervijā ieklausīties un kaut ko no tā sakonstruēt, ka mēs arī kaut ko darām. Jo es kritizēju mūsu varu. Es tieši uzstājos pret "neliešu-sakšiem"," — paziņoja Džukičs.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Militārā vērtība – nulle: Krievijas amatpersonas komentē Melnkalnes iestāšanos NATO

Vēlēšanu dienā —pērnā gada 16. oktobrī — Melnkalnē tika paziņots, ka aizdomās par terorakta un puča sagatavošanu aizturēti 20 Serbijas pilsoņi. Izmeklēšanas gaitā 14 cilvēki palikuši apcietinājumā, pārējie tika atbrīvoti. Pēc prokuratūras datiem, grupa plānojusi vēlēšanu rezultātu pasludināšanas laikā uzbrukt Skupščinai un "pasludināt vienas politiskās partijas uzvaru", kā arī "neitralizēt Melnkalnes premjerministru".

Decembrī Melnkalnes valdība aizdomās par apvērsuma sagatavošanu pasludināja starptautiskajā meklēšanā Interpola līnijā Krievijas pilsoņus Eduardu Širokovu un Vladimiru Popovu, kā arī Serbijas pilsoņus — Predragu Bogičevu, Milošu Jovanoviču un Nemanju Rističu. Republikas Speciālā prokuratūra paziņoja, ka tur Širokovu aizdomās arī par Džukanoviča slepkavības plānošanu.

17. februārī Augstākā Melnkalnes tiesa apstiprinājusi Speciālās prokuratūras un trīs Serbijas pilsoņu vienošanos — trīs cilvēki no 20, kuri apsūdzēti valsts apvērsuma mēģinājumā parlamenta vēlēšanās 2016. gada 16. oktobrī atzina savu vainu. Pēc Speciālās prokuratūras versijas, varmācīga apvērsuma mēģinājumu Melnkalnē ierosinājuši Krievijas pilsoņi Eduards Širokovs un Vladimirs Popovs. Izmeklēšana uzskata, ka viņi samaksājuši Serbijas nacionālistam Aleksandram Sindželičam 200 tūkstošus eiro par to, lai viņš savāktu grupu ar bijušo Serbijas žandarmērijas vadītāju Bratislavu "Bato" Dikiču priekšgalā.

Melnkalnes premjers Milo Džukanovičs - Sputnik Latvija
Telegraph apsūdz Krieviju par valsts apvērsuma un atentāta mēģinājumu Melnkalnē

Melnkalnes speciālais prokurors Milivoje Katničs paziņoja, ka dažas "Krievijas valsts iestādes" esot iesaistītas valsts apvērsuma mēģinājuma pērnā gada oktobrī, lai novērstu Melnkalnes iestāšanos NATO. Pēc viņa sacītā, šādus secinājumus pamato lietā minēto personu liecības un viņu sarunu dati.

Kremlis kategoriski noraidīja informāciju par Krievijas līdzdalību Džukanoviča slepkavības mēģinājumā. "Nekādi oficiāli pieprasījumi nav sūtīti, nezinu, vai speciālie dienesti saņēmuši kaut kādus pieprasījumus. Taču šajā gadījumā mums nav nekādas informācijas un mēs, protams, kategoriski noliedzam pat domu par jebkādu oficiālu piedalīšanos prettiesisku darbību organizēšanas mēģinājumos," — uzsvēra KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ziņu lente
0