Salaspils kodolreaktors tiks nojaukts

© Sputnik / Oksana DzadanaПоказатели радиационного дозиметра на территории АЭС
Показатели радиационного дозиметра на территории АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salaspils kodolreaktora nojaukšana un tā apkārt teritorijas piesārņojuma izmeklēšanas darbi izmaksās vairāk nekā 4 miljonus eiro.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludina konkursu Salaspils kodolreaktora likvidēšanai. Piedāvājumus varēs iesniegt līdz 11. maijam, vēsta Baltnews.lv.

1961. gadā uzceltā atomreaktora likvidācija izmaksās 4,576 miljonus eiro. Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja informācijas, kompānijai, kura iegūs tiesības reaktora nojaukšanai, būs jālikvidē tas 60 mēnešu laikā pēc uzvaras tenderī.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Beļģijā sāk izdalīt joda tabletes kodolkatastrofas gadījumam

Kodolreaktora likvidācijas darbi Salaspilī ietver būves un tai pieguļošo komunikāciju demontāžu, pieguļošās teritorijas un pazemes ūdeņu piesārņojuma līmeņa izpēti, atkritumu utilizēšanu, teritorijas sanācijas un apzaļumošanas rekomendāciju izstrādi. Likvidācijas process ievilcies

Reaktora teritorijas kopējā platība sastāda 4,2 hektārus. Reaktora rekonstrukcija tika veikta no 1973. līdz 1974. gadam, savukārt 1998. gadā tas tika apturēts, un kopš tā laika norisinās likvidācijas process.

Urāna stieņi tika izvesti apglabāšanai uz Krieviju, taču palika reaktora katls un metāliskie tilpumi ar radioaktīvo ūdeni, kurš iepriekš tika izmantots reaktora dzesēšanā, vēl 2014. gadā ziņoja Mixnews.lv.

Latvijas Universitātes eksperti atzīmēja, ka šie tilpumi jebkurā brīdī var sākt tecēt, kas izraisīs ekoloģisku katastrofu. Valdība plānoja pabeigt kodolreaktora demontāžu līdz 2015. gadam, taču ekonomisko problēmu un finansējuma trūkuma dēļ, darbi tā arī netika pabeigti.

Salaspils reaktora teritorija ir unikāla, jo šeit var strādāt ar augsto enerģiju avotiem un pētīt radioaktīvo starojumu un tā mijiedarbību ar materiāliem un dzīviem organismiem, kas varētu kļūt par pamatu jaunu medikamentu un enerģijas iegūšanas tehnoloģiju izstrādāšanai.

Ziņu lente
0