ECB palūgusi ES Tiesu izskaidrot situāciju ar Rimšēviča atstādināšanu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЦентральный европейский банк
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES Tiesu palūgs noteikt, vai Latvijas varas iestādes nav pārkāpušas Eiropas Centrālo banku sistēmas statūtu, atstādinot no amata Latvijas Bankas vadītāju.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Eiropas Centrālā Banka (ECB) vērsusies ES Tiesā ar lūgumu izskaidrot, vai Latvijas varas iestādes ir pārkāpušas Eiropas Savienības likumdošanu, ieviešot amata pilnvaru ierobežošanu attiecībā pret valsts Centrālās Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču, teikts ECB paziņojumā.

ECB lūdz tiesu pieņemt lēmumu par to, "vai Latvijas varas iestādes ir pārkāpušas ES likumdošanu, ieviešot noteiktus drošības pasākumus attiecībā pret Latvijas Bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču, kuri neļauj viņam ieņemt amatu Latvijas CB, kā arī pildīt viņa ECB vadītāju padomes locekļa funkcijas," — teikts ziņojumā.

Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Rimšēviča bijusī sieva: pret Latvijas bankas vadītāju izmanto "melno PR"

Latvijas Bankas vadītājs tiek turēts aizdomās par liela kukuļa izspiešanu un saņemšanu, ne mazāk par 100 tūkst. eiro. Par drošības līdzekli attiecībā pret viņu tika ieviests aizliegums pieņemt lēmumu kā Latvijas CB vadītājam un aizliegums izbraukt no valsts, kā dēļ viņš nevar piedalīties ECB padomes sēdēs, būdams tās loceklis.

Saskaņā ar Eiropas Centrālo banku sistēmas un ECB statūtu, nacionālās CB vadītājs var tikt atbrīvots no ieņemamā amata tikai gadījumos, ja viņš vairs neatbilst prasībām, kuras nepieciešamas viņa pienākumu pildīšanai, vai viņš ir vainīgs nopietnos pārkāpumos, atzīmē ECB.

Taču regulators uzsver, ka vēršanās ES Tiesā nenozīmē iejaukšanos izmeklēšanā, ko veic Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Iepriekš Rimšēvičs pats vērsies ES Tiesā ar sūdzību šajā pašā sakarā. Rimšēvičs ir viens no trim ECB padomes locekļiem, pret kuriem šobrīd notiek izmeklēšana. Pārējie divi – Grieķijas Centrālās Bankas vadītājs Janniss Sturnarass un Slovēnijas Centrālās Bankas vadītājs Boštjans Jazbecs – turpina piedalīties sēdēs.

Ziņu lente
0