Times: Londona sarēķinājusi neirotoksīna izgatavošanas vietu

© REUTERS/Hannah McKayПолицейские в оцепленной зоне, Солсбери
Полицейские в оцепленной зоне,  Солсбери - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avoti Lielbritānijas varasiestādēs un valdībā paziņojuši medijiem, ka neirotoksīns, kas izmantots uzbrukumā Sergejam un Jūlijai Skripaļiem, ražots Saratovas apgabalā.

RĪGA, 6. aprīlis —Sputnik.  Lielbritānijas specdienesti aprēķinājuši slepenās laboratorijas atrašanās vietu Krievijā, kurā it kā izgatavota nervu paralītiskā viela, ar ko saindējušies Sergejs un Jūlija Skripaļi, vēsta britu avīze Times, atsaucoties uz informācijas avotiem varasiestādēs un valdībā.

Saskaņā ar izdevuma rīcībā esošo informāciju, speciālistiem esot izdevies noteikt indīgās vielas avotu "ar zinātniskās analīzes un izlūkošanas informācijas palīdzību". Izdevums uzsvēra, ka valdība jau pirms incidenta Solsberijā esot zinājusi par objektu, kurā ražota indīgā viela A-234, ko Britānijā dēvē par "Novičok".

Скульптура Мыслитель Огюста Родена - Sputnik Latvija
Lielbritānijas sabiedrotos pārņēmušas miglainas šaubas

"Kopumā, komitejas Cobra (to veido valdības locekļi, ārkārtas dienestu un specdienestu pārstāvji – red.) pirmās sēdes laikā mēs zinājām, ka ir vairāk nekā acīmredzams, ka tā (viela – red.) ir cēlusies Krievijā," – avīzei apgalvoja avots valdībā. Izdevums skaidro, ka ķīmiskā laboratorija atrodoties Saratovas apgabalā. Runa ir par militāro zinātniski pētniecisko institūtu Šihanu pilsētā.

Times sarunbiedri uzver, ka "nav pārliecināti par 100%, taču viens avots uzstāj, ka par atrašanās vietu var runāt ar augstu ticamības pakāpi".

Arī iepriekš "Skripaļa lietā" sniegti vairāki apgalvojumi bez pierādījumiem. Līdz šim britu medijos ne reizi vien parādījušies apgalvojumi par to, ka Krievija vainojama par incidentu Solsberijā. Taču Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas slepenās laboratorijas vadītājs paziņoja, ka eksperti nav varējuši identificēt vielas izcelsmes avotu. Krievija vēl joprojām nav saņēmusi atbildes uz saviem jautājumiem par incidentu Solsberijā.

4. martā Lielbritānijā Solsberijas pilsētā tika saindēts britu spiegs Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Londona apgalvo, ka par Skripaļu saindēšanu ar nervu paralītisko vielu A234 vainojama Krievija. Maskava šādas apsūdzības kategoriski noliedz un atgādina, ka netālu no Solsberijas atrodas Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas ķīmiskā laboratorija.

Ziņu lente
0