Krievija atbildējusi Latvijai par raķešu startiem Baltijas jūrā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasBaltijas flotes kuģu taktiskās mācības
Baltijas flotes kuģu taktiskās mācības - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbildē Latvijas Aizsardzības ministrijai Krievija sola veltīt uzmanību drošības pasākumiem raķešu mācību laikā Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Latvija kopā ar sabiedrotajiem NATO novēros raķešu mācības Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā, ko Krievijas Jūras kara flote ieplānojusi 4.-6. aprīlī, paziņoja Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis. Viņš norādīja, ka Latviju šīs mācības neapdraud, savukārt Krievija solījusi pievērst uzmanību drošības pasākumiem, vēsta rus.jauns.lv.

Krievijas Gaisa satiksmes organizācijas vienotās sistēmas galvenais centrs 30. martā informēja Latvju par gaidāmajām raķešu mācībām virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, kas notiks 4.-6. aprīlī. Krievija lūdza Latviju šajā periodā slēgt gaisa telpu 18 kilometru augstumā raķešu palaišanas zonā aptuveni 40 kilometru attālumā no Latvijas krasta līnijas. Latvijas Civilās aviācijas aģentūra piekrita izpildīt Krievijas lūgumu, savukārt Latvijas Aizsardzības ministrija izsauca Krievijas kara atašeju Latvijā Andreju Lobovu un pieprasīja detalizētu informāciju par plānotajām darbībām, kā arī par to, kā tiks nodrošināta darbība.

Raķešu mācības - Sputnik Latvija
Pabriks nevēlas, lai krievu raķetes sabojātu latviešiem Lieldienas

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis, komentējot informāciju par raķešu mācībām, norādīja, ka tās neveicina drošības sajūtu, taču iemeslu bažām nav". Aizsardzības ministrija apspriedusi šo situāciju ar citām NATO un ES kaimiņvalstīm, piebilda Kučinskis.

Savukārt Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA paziņoja, ka atbildē Latvijas Aizsardzības ministrijai Krievija solījusi veltīt uzmanību drošības pasākumiem raķešu mācību laikā. Uz Latvijas AM jautājumu par to, kāda veida bruņojums tiks izmantots mācībās, atbilde nav saņemta.

Iepriekš Galkins paziņoja, ka pirmo reizi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas brīža Krievija ieplānojusi mācības tik tuvu tās robežām. Viņš atgādināja, ka starptautiskās vienošanās neaizliedz valstīm organizēt mācības ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. AM pārstāvis atzīmēja, ka arī Latvija veikusi PGA mācības, kad uz īsu laiku tika slēgtas noteiktas zonas tās gaisa telpā un jūras teritorijas tās krastā.

Plānotās raķešu mācības satraukušas Latviju

Lai arī starptautiskie līgumi neaizliedz Krievijai organizēt mācības šajā teritorijā, taču Latviju satrauca plānotie raķešu starti. AM paziņoja, ka uzskata raķešu palaišanu par izaicinošu darbību un spēka demonstrāciju. Turklāt tamlīdzīgi mācību starti var apdraudēt civilos kuģus un lidmašīnas virs Baltijas jūras, informēja Aizsardzības ministrija.

Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Raimonds Graube: Krievijā ir pietiekami daudz vietas raķešu izmēģinājumiem

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bijušais komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube manevrus uzskata par "draudu signālu" un lielību. Viņš uzskata, ka Krievija nolēmusi demonstrēt savu pārākumu.

Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Artis Pabriks aicināja Latvijas iedzīvotājus nebaidīties un neļaut sabojāt Latvijai Lieldienas. Viņš norādīja, ka NBS un zemessargi saglabās modrību, kamēr Krievija šaus raķetes.

Latvijas Ārlietu ministrija uzdeva Latvijas pārstāvjiem NATO un EDSO informēt organizācijas par Krievijas ieplānotajām raķešu mācībām Baltijas jūrā.

Ziņu lente
0