Tiesa neatbalsta veģetārās pusdienas Ikšķiles skolā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesa nepiekrīt tam, ka Veselības ministrijas pārtikas normas ierobežo bērnu un viņu vecāku tiesības izvēlēties ēdienu, kurš atbilst viņu dzīvesveidam.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Administratīvā apgabaltiesa noraidījusi Ikšķiles Brīvās skolas prasību pret Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), kurš sodījis skolu par to, ka tā gatavo tikai veģetārās pusdienas, vēsta LSM.lv.

Вегетарианские продукты в сети магазинов Maxima в Латвии - Sputnik Latvija
Veģetāro un vegānu produktu pieprasījums Maxima veikalos pieaudzis par 70%

Brīvā skola vairākus gadus piedāvā bērniem veģetāros ēdienus. Izglītības iestādes vadība pārliecināta, ka skolēniem nav nepieciešams daudz gaļas, jo visu organismam nepieciešamo viņi iegūst no dārzeņiem, olām un piena produktiem, turklāt mūsdienu bērni ir jāpieradina ēst dārzeņus.

Taču saskaņā ar likumu jaunāko klašu audzēkņi nedrīkst ēst pusdienas bez gaļas vai zivs, un PVD izrakstīja skolai 50 eiro sodu.

Tiesa vērtēja, vai skola pārkāpusi likumdošanas normas, neiekļaujot skolēnu nedēļas ēdienkartē vismaz 200 gramus liesas gaļas vai zivju.

Verdiktā tiesa nepiekrita skolai, ka noteiktās ēdināšanas normas ierobežo bērnu un viņu vecāku tiesības izvēlēties ēdienu, kurš atbilst viņu dzīvesveidam.

"Apgabaltiesas ieskatā tieši ārstniecības personas, piemēram, ģimenes ārsts, individuāli novērtējot katra bērna veselības stāvokli, ir kompetents izvērtēt, vai veģetārs uzturs bērnam ir ieteicams un atbilstošs," — pateica Administratīvās apgabaltiesas pārstāvis Sandis Zellis.

Šo lēmumu vēl ir iespējams apstrīdēt kasācijas sūdzības kārtā.

Ziņu lente
0