Somijā uzbūvēs pasaulē augstāko smilšu pili

© AFP 2023 / Miguel SchincariolЭкскаватор
Экскаватор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas Lapēnrantas pilsēta, kura atrodas netālu no Krievijas robežas, varētu iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, ja īstenos savu ambiciozo plānu un uzbūvēs pasaulē augstāko smilšu pili.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Celtnes augstums sastādīs 18 metrus, kas ir vienāds ar sešu stāvu ēku, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz Yle, precizējot, ka iepriekšējais rekords piederējis vācu Dīsburgas pilsētai, kur tika uzcelta 17 metrus augsta smilšu pils.

Kā vēsta Somijas izdevums, neparastās celtnes būvniecība sāksies uz vēsturiskās salas, Lapēnrantā, maijā un ilgs divus mēnešus. Atklāšana notiks 9. jūnijā, taču gala darbi noslēgsies apmēram līdz 8. jūlijam. Pils teritorija būs atvērta apmeklētājiem līdz 2. septembrim.

Lapēnrantā smilšu pilis būvē jau 14 gadus, taču agrāk to augstums nebija pārsniedzis dažus metrus. Šogad ambiciozā projekta īstenošanai būs nepieciešami četri miljoni kilogrami smilšu un speciāls aprīkojums, tostarp, lielie pacēlāji. No sākuma parādīsies nesošā piramīda 8 metru augstumā, pēc tam uz tās sienām skulptori un mākslinieki sāks veidot dažādas ēkas un skulptūras. Tostarp, tur parādīsies visi Somijas cietokšņi un pilis.

Vācijā uizcelta augstākā smilšu pils pasaulē - Sputnik Latvija
Smilšu pils Vācijā iekļuvusi Ginesa Rekordu grāmatā

Projektā piedalīsies 30 smilšu skulptori no dažādām pasaules valstīm.

Pēc pils projektētāja Kimmo Frosti sacītā, ja Lapēnrantai izdosies uzbūvēt pasaulē lielāko smilšu pili, tā tiks iekļauta Ginesa rekordu grāmatā. "Mēs jau esam saņēmuši atļauju no Ginesa komitejas mēģinājumam uzstādīt pasaules rekordu," pateica viņš.

Nauda smilšu pils celtniecībai tiks piešķirta no valsts kases. Lapēnranta ir pilsēta Somijas austrumos, Dienvidkarēlijas provinces ekonomikas un kultūras centrs. Tā atrodas Saimas ezera dienvidu krastā, pie Krievijas un Somijas robežas. Pilsētas pašvaldības iedzīvotāju skaits sastāda 72 000 cilvēku. Pilsēta ir trīspadsmitā Somijā pēc iedzīvotāju skaita.    

Ziņu lente
0