Politika

Krievijas atbildes pasākumi uz diplomātu izsūtīšanu no Latvijas būs stingrākas

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Ārlietu ministrija
Latvijas Ārlietu ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Federācijas Padomes Ārlietu komitejas pirmais priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs atgādināja, ka "Latvijai ar to vispār nav nekāda sakara".

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Latvija sakarā ar "Skripaļa lietu" plāno izsūtīt vienu vai vairākus Krievijas vēstniecības darbiniekus, paziņoja piektdien valsts Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gints Jegermanis.

Britu Solsberi pilsētā, 4. martā, tika noindēts britu spiegs, bijušais GIP darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Bitu puse apgalvo, ka ar Skripaļu noindēšanu ar vielu A-234 saistīta Krievijas valsts, Krievija to kategoriski noliedz.

Saeimas deputāts Sergejs Potapkins - Sputnik Latvija
Potapkins: mēs palaidām vējā lielisku iespēju paklusēt

"Latvijā kopā ar Lielbritāniju un citām ES dalībvalstīm patlaban apsver, kādi atbildes soļi būtu sperami uz Krievijas veikto dubultaģenta Sergeja Skripaļa noindēšanu Lielbritānijā. Latvija plāno izraidīt vienu vai vairākus Krievijas Federācijas vēstniecības darbiniekus," citē Jegermaņa vārdus RIA Novosti.

Sīkāka informācija tikšot sniegta pirmdien, 26. martā.

Krievija izraidīs Latvijas vēstniecības darbiniekus atbildes pasākuma kārtā uz Krievijas diplomātu izraidīšanu, un nav izslēgts, ka Krievijas rīcība būs stingrāka, paziņoja Federācijas Padomes Ārlietu komitejas pirmais priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs.

"Jā, atbildes kārtā tiks izraidīti Latvijas vēstniecības darbinieki, netiek izslēgts, ka vairāk, nekā tiks izraidīts mūsējo," pateica viņš.

Pēc viņa sacītā, stingrāku atbildes pasākumu iespēju izraisījusi Latvijas lēmuma "absolūtā netaisnība". "Tas ir absolūti netaisnīgs lēmums. Krievija nav vainīga Skripaļa noindēšanā, tās vainu neviens nav pierādījis, savukārt Latvijai ar to vispār nav nekāda sakara," paziņoja senators.

Federācijas Padomes Ārlietu komitejas vadītājs Konstantīns Kosačevs uzsvēra, ka ir jāatbild spoguļveidīgi katrā Krievijas vēstnieku izraidīšanas gadījumā no Eiropas valstīm.

Savukārt, Krievijas Valsts Domes NVS, Eirāzijas integrācijas un tautiešu saikņu lietu komitejas vadītājs Leonīds Kalašņikovs uzskata, ka Krievijai ir laiks ieviest ekonomiskus pasākumus pret Latviju.

"Mēs esam viņus pieradinājuši pie tā, ka mēs nekad viņiem neatbildam nopietni. Nopietni — tas ir jāparedz ekonomiska rakstura pasākumi. Savukārt par to, ka mēs tur izsūtīsim vienu diplomātu, es nešaubos," uzsvēra deputāts.

Latvijas specdienesti iepriekš savās publiskajās atsaitēs paziņoja, ka Krievijas izlūkošana un specdienesti Latvijas teritorijā ir mēreni aktīvi un nerada nopietnus draudus Latvijas interesēm.

ES līderi samita laikā Briselē ceturtdien paziņoja, ka, sakarā ar "cita patiesīga skaidrojuma" trūkuma dēļ, viņi piekrīt Lielbritānijas valdības vērtējumam par "visnotaļ iespējamu" Krievijas atbildību par noindēšanu angļu Solsberi pilsētā. Šajā sakarā samita dalībnieki vienojušies "koordinēties pēc sekām, kuras tiks pasludinātas Krievijas varas iestāžu sniegto atbilžu rezultātā".

Флаги стран Балтии на променаде - Sputnik Latvija
Politika
The Guardian: Polija un Baltijas valstis varētu izsūtīt Krievijas diplomātus

Iepriekš Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka Maskava ir gatava sadarboties ar Lielbritāniju "Skripaļa lietā", ja Londona ievēros visas šādos gadījumos nepieciešamās procedūras, kas iekļautas Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien paziņoja, ka Krievijas apsūdzēšana saistībā ar Skripaļa noindēšanu ir muļķības, jo neviens neatļautos ko tādu, vēl jo vairāk pirms prezidenta vēlēšanu sarīkošanas un pasaules čempionāta futbolā rīkošanas. Putins uzsvēra, ka Krievijai nav ķīmisko ieroču — to iznīcināja starptautisko novērotāju uzraudzībā. Tāpat viņš paziņoja, ka Maskava ir gatava sadarboties "Skripaļa lietas" izmeklēšanā, taču no sākuma ir jābūt ieinteresētībai arī no otras puses.    

Ziņu lente
0