Politika

Serbija ir gatava sarīkot Putina un Trampa tikšanos

© REUTERS/Carlos BarriaПрезидент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп на саммите G20 в Гамбурге
Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп на саммите G20 в Гамбурге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ideja par abu valstu līderu tikšanos, par kuru telefonsarunā runāja prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps, kļūst par īstenojamu. Belgrada jau ir piedāvājusi sarīkot pārrunas savā teritorijā.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Par Belgradas gatavību sarīkot Vladimira Putina un Donalda Trampa tikšanos, kurai varētu būt vēsturiska nozīme visai pasaulei, pastāstīja Sputnik Serbija intervijā Serbijas ārlietu ministrs Ivica Dačičs.

"Belgrada ir pilnībā gatava tikšanās sarīkošanai, kurai ir vispasaules nozīme. Serbijai kā militāri neitrālai valstij piemīt ārpolitisks potenciāls tam, lai pieņemtu Krievijas Federācijas un ASV prezidentus. Tas būtu arī labākais mūsu valsts īstenotās politikas apstiprinājums," — pateica viņš.

Iepriekš Belgrada jau bija kļuvusi par neitrālu platformu Maskavas un Vašingtonas pārstāvju pārrunām: 2017. gada oktobrī un novembrī Krievijas prezidenta palīgs Vladislavs Surkovs un ASV Valsts departamenta speciālais pārstāvis Kurts Volkers šeit apsprieda Ukrainas situāciju.

Pēc Federācijas Padomes spīkeres Valentīnas Matvijenko domām, Krievijas un ASV ārpolitikas iestādes jau nodarbojas ar abu valstu līderu gaidāmās tikšanās dienas kārtības izstrādi, ko iepriekš telefonsarunā apsprieda prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps, raksta RIA Novosti.

"Šobrīd ir jāveido tāda dienas kārtība un jāizveido tādas iespējamās vienošanās, kas varētu tikt panāktas. Es domāju, tādi rīkojumi ir doti mūsu ārpolitikas iestādēm, tās strādās pie šīs dienas kārtības," — pateica viņa žurnālistiem trešdien, 21. martā.

Взрыв - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas pulvera muca. Kas vēlas atkal uzlaist gaisā Balkānus

"Esošie problemātiskie jautājumi dienas kārtībā pamudina mūs kontaktēties un rīkot samitu. Prezidenti apņēmās sniegt rīkojumus Krievijas ārlietu ministram un ASV valsts sekretāram pēc iespējas ātrāk uzsākt kontaktu un sākt apspriežamo jautājumu izstrādi un šāda samita organizēšanu," — paziņoja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Iepriekš tika ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps piezvanīja uz Maskavu otrdien, 20. martā, un apsveica savu kolēģi ar pārvēlēšanu valsts vadītāja amatā. Vēlāk žurnālistu intervijā viņš nosauca sarunu par "ļoti labu" un neizslēdza drīzas tikšanās iespējamību ar Putinu ar mērķi apspriest bruņošanās drudzi, kā arī situāciju Sīrijā, Ziemeļkorejā un Ukrainā. Baltajā namā piekrita, ka uzturēt dialogu ar Maskavu ir svarīgi "cilvēku drošībai visā pasaulē", turklāt solot turpināt stingras uzvedības līniju attiecībā pret Krieviju.

Ziņu lente
0