Rimšēvičs iesniedzis sūdzību pret Latviju ES tiesā

© Sputnik / Oksana DzadanПрезидент Банка Латвии Илмарс Римшевичс
Президент Банка Латвии Илмарс Римшевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES tiesa izvērtēs, vai Latvija ir pārkāpusi ES līgumu un likumu "Par Latvijas Banku", aizliedzot Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam izbraukt no valsts.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs vērsies ES tiesā ar sūdzību par savu amata pilnvaru ierobežošanu, vēsta Baltic Course.

Илмар Римшевич - Sputnik Latvija
Rimšēviča bijusī sieva: pret Latvijas bankas vadītāju izmanto "melno PR"

Sūdzību motivējuši ES līguma un likuma "Par Latvijas Banku" pārkāpumi. Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš paziņoja, ka, pamatojoties uz sūdzību, uzsākta lieta. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 20. februārī aizliedza Rimšēvičam pildīt lēmuma pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijas Latvijas Bankā, kā arī izbraukt ārpus valsts robežām, kā dēļ viņš nevar piedalīties Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes darbā.

ES valstu centrālo banku vadītājiem, tostarp, Latvijas, ir juridiskā līmenī nostiprinātas amata neatkarības garantijas. Tas izsakāms tajā, ka atstādināt no amata viņus drīkst noteiktos gadījumos, piemēram, pēc apsūdzības sprieduma. Nedz Eiropas, nedz Latvijas likums neparedz īslaicīgu atstādināšanu no amata uz izmeklēšanas laiku.

KNAB ar saviem procesuālajiem lēmumiem iejaucās arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) neatkarībā, kļūdaini izlemjot, ka Rimšēvičs, strādājot ECB padomē, īsteno Latvijas Bankas prezidenta funkciju, apgalvo Vārpiņš.

Maizītits - Sputnik Latvija
Satversmes Aizsardzības birojs neuzskata Rimšēviča lietu par uzbrukumu Latvijai

Rimšēviča advokāti lūdz ES tiesu izvērtēt šos un citus apstākļus, atzīmējot, ka viņu klients neapstrīd tiesībsargājošo iestāžu tiesības izskatīt krimināllietu un ir ieinteresēts tās ātrākā atrisināšanā. Atzīmēsim, ka ECB arī vērsusies ES tiesā, lai uzzinātu, vai Rimšēvičam piemērotie ierobežojumi atbilst Latvijas Bankas noteikumiem.

"Bankas vadība vienbalsīgi nolēmusi lūgt paskaidrojumus sakarā ar to, vai drošības pasākumi, kuri piemēroti Latvijas Bankas vadītājam, ir faktiska viņa atstādināšana no amata, un vai šie pasākumi atbilst ES noteikumiem," — paziņoja ECB vadītājs Mario Dragi preses konferencē ceturtdien.

Rimšēvičs ir viens no trim ECB valdes locekļiem, pret kuru šobrīd tiek veikta izmeklēšana. Pārējie divi – Grieķijas Centrālās Bankas vadītājs Jannis Sturnarass un Slovēnijas Centrālās Bankas vadītājs Boštjans Jazbecs – turpina piedalīties sēdēs.

Ziņu lente
0