Nosauktas Rīgas Vanšu tilta remonta izmaksas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trepju konstrukcijas pārbūves projektēšana varētu aizņemt no četriem līdz sešiem mēnešiem, savukārt paši darbi aizņemšot no trīs līdz četriem mēnešiem.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Rīgas domes Satiksmes departaments par 100 tūkstošiem eiro veiks pilnu apbrukušās Vanšu tilta daļas rekonstrukciju, vēsta galvaspilsētas pašvaldības portāls.

Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Vanšu un Zemitāna tilti atrodas pirmsavārijas stāvoklī

Trepju konstrukcijas pārbūves projektēšana varētu aizņemt no četriem līdz sešiem mēnešiem, savukārt paši darbi aizņemšot no trīs līdz četriem mēnešiem.

Pēc Satiksmes departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja Emīla Jarkina sacītā, projekta izstrāde varētu izmaksāt 10 tūkstošus eiro. Iepriekš kompānija Inženierbūve steidzamā kārtā veica tilta tehniskā stāvokļa ekspertīzi.

Pamatojoties uz šo novērtēšanu departaments izstrādāja trīs iespējamo remontdarbu variantus:

  • saremontēt trepes tilta tehniskās apkopes darbu ietvaros;
  • veikt pilnu trepju pārbūvi, izstrādājot atsevišķu celtniecības projektu;
  • veikt trepju pārbūvi pilnas Vanšu tilta rekonstrukcijas ietvaros, kas ieplānota nākamgad.

Rezultātā tika izlemts pilnībā pārbūvēt trepes ar atsevišķu celtniecības projektu. Turklāt mēneša laikā sāksies visa Vanšu tilta renovācijas projekta izstrāde, kas varētu ilgt līdz 18 mēnešiem.

Tilts tika uzbūvēts 1981. gadā, kā šobrīd noskaidrojies, neatbilstoši sākotnējam projektam. Nezināmu iemeslu dēļ, monolīta konstrukcija tika aizvietota ar parasto. Kopš celtniecības pabeigšanas tilts netika remontēts. Pēc Jarkina sacītā, kopējais nesošo konstrukciju un balstu stāvoklis tiek vērtēts kā labs, taču trepes savu jau ir nokalpojušas.

Rīgas Tehniskās universitātes profesors un Inženierbūves valdes priekšsēdētājs Ainārs Paeglis pastāstīja, ka tiltu regulāri pārbauda. Pēc viņa sacītā, gada laikā Vanšu tilta konstrukcija tika nostiprināta un noklāta ar pretkorozijas krāsu, kā arī tika veikti citi drošības un tehniskās apkalpošanas pasākumi.

Kā atzīmēja profesors, panelis, kurš nokrita no trepēm, nokalpoja 37 gadus. Neskatoties uz to, kā konstrukcija trepes ir drošas, un pa tām drīkst staigāt. Paeglis atzīmēja, ka daži tilta posmi gan no tērauda, gan no dzelzsbetona, ir nonēsājušies, un tiem ir nepieciešama atjaunošana, taču tas nerada draudus tilta konstrukcijai, kura ir absolūti kalpot spējīga, un kopumā tilts atrodas apmierinošā stāvoklī.

Iepriekš Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pēc Ekonomikas ministrijas lūguma pārbaudīja Rīgas Vanšu un Zemitāna tiltu tehniosko stāvokli un atzina, ka tie ir pirmsavārijas stāvoklī.

Pārbaudes atskaitē norādīts, ka kāpņu salaidumā dzelzsbetona konstrukcijās vietām redzams nekvalitatīvs betons, tukšumi, kas radušies, pārkāpjot būvdarbu tehnoloģiju, atsegtais tērauda stiegrojums pakļauts mitruma ietekmei. Kāpņu nesošās dzelzsbetona konstrukcijas ir bojātas, betons atdalījies, sadrupis un, iespējams, zaudējis noturību, tērauda stiegrojums daudzās vietās atsegts un korodējis.

Ziņu lente
0