Rīgā nosaukts ārvalstu pensionāru skaits, kuri izmanto bezmaksas transportu

© CC BY-ND 2.0 / Driver24_Riga / Trolejbuss nr. 29342Рижский троллейбус, архивное фото
Рижский троллейбус, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas satiksme publicējusi datus par to, cik daudzi pensijas vecuma Krievijas Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņi reģistrēti galvaspilsētā.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Rīgas sabiedrisko transportu bez maksas lieto 4916 pensionāri – Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņi, kuru dzīvesvieta reģistrēta Rīgā. No viņiem 2997 cilvēki nav sasnieguši 63 gadu vecumu – pensijas vecumu Latvijā, pastāstīja "Rīgas satiksme" pārstāve Baiba Bartaševiča.

Tramvajs Rīgā - Sputnik Latvija
Mediji: dzīve Rīgā ir labāka Krievijas, nevis Latvijas pensionāriem

Portals Mixnews.lv atgādināja, ka atlaides šiem pensionāriem paredzētas Rīgas domes noteikumos – privilēģijas nodrošinātas Rīgā deklarētajiem nestrādājošajiem pensionāriem līdz 75 gadu vecumam. Citi kritēriji, tostarp pensionāru pilsonība netiek ņemti vērā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vēsta, ka Rīgā reģistrēts 86 351 cilvēks, kuri saņem Latvijas vecuma un izdienas pensiju. Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pensijas saņem 4916 cilvēki, kuru vidū 23,5% ir tiesības arī uz pensiju Latvijā.

Taču, pēc VSAA un "Rīgas satiksme" aprēķiniem, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņu skaits vecumā līdz 63 gadiem, kuri izmanto atlaides braucieniem sabiedriskajā transportā, sasniedz tikai 2325 cilvēkus – aptuveni 3,28% Rīgā reģistrēto pensionāru.

Atgādināsim, ka Latvijas pilsoņu un nepilsoņu pensijas vecums ir 63 gadi un 3 mēneši. Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņi pensijā dodas agrāk: sievietes – 55 gadu, vīrieši – 60 gadu vecumā.

Iepriekš vēstīts, ka jautājums par bezmaksas sabiedrisko transportu Rīgā deklarētajiem ārvalstu pensionāriem radījis satraukumu sabiedrībā. Piemēram, Nacionālā apvienība iesniedza Saeimā grozījumus, kuri atņems atlaides sabiedriskā transporta lietošanai Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pensionāriem. Iepriekš sižets televīzijā radīja sociālo tīklu apmeklētāju sašutumu.

Ziņu lente
0