Politika

Politologs par provokācijām vēlēšanās: "ASV nolaidušās līdz Ukrainas līmenim"

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs
Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs pastāstīja par provokācijām ASV Krievijas prezidenta vēlēšanu dienā. Politologs Grigorijs Trofimčuks radio Sputnik ēterā pauda viedokli, ka tamlīdzīgas darbības ir bezspēka pazīme.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs pastāstīja par provokācijām ASV Krievijas prezidenta vēlēšanu iepriekšējās balsošanas procesā, vēsta RIA Novosti.

Antonovs pastāstīja, ka pirmstermiņa balsošana bija organizēta 19 pilsētās. Pēc viņa vārdiem, "viss noritēja normāli, demokrātiski, saskaņā ar Krievijas likumiem", taču bija arī incidenti.

Vladimirs Putins nobalsoja vēlēšanās - Sputnik Latvija
Video
Esmu pārliecināts – programma ir pareiza: Vladimirs Putins nobalsoja vēlēšanās

"Nevaru jums teikts, ka notika par simt procentiem tā, kā mēs gribētu, jo diemžēl bija provokāciju fakti. Droši vien to nevajag slēpt. Bija cilvēki, kuri, man šķiet, nesaprot, kas tas ir — prezidenta vēlēšanas, un vik svarīgi ir netraucēt to norisei, bet gan, gluži pretēji, katram paust savu viedokli," — teica Antonovs žurnālistiem.

Atbildot uz RIA Novosti jautājumu — par kādām provokācijām ir runa, Krievijas vēstnieks pastāstīja, ka "ēka, kurā bija jānotiek balsošanai, aplieta ar draņķiem".

"Bija arī tādi fakti, ka cilvēkiem, kuri ļāva izmantot savas telpas balsošanai, tika izteikti draudi, viņiem tika radītas problēmas, un viņi bija spiesti atteikties," — paskaidroja Antonovs.

"Uzskatu, ka tas ir ļoti slikti. Katrai valstij ir savi demokrātiskie principi, demokrātiskās brīvības," — atzīmēja vēstnieks.

Pie tam Antonovs uzskata, ka kompetentajām iestādēm ASV nāktos painteresēties par provokāciju mēģinājumiem balsošanas laikā.

"Mēs informējām amerikāņu kolēģus par saviem plāniem, mēs neko nedarījām slēgtā režīmā," — viņš piebilda.

Krievijas pilsoņi balso ārvalstīs - Sputnik Latvija
Desmitiem tūkstošu vēlētāju: Krievijas pilsoņi balso ārvalstīs

Vēstnieks atgādināja, ka vēlēšanu organizācijā Krievijas diplomāti stingri ievēro ASV likumus.

Zinātnisko pētījumu atbalsta fonda "Eirāzijas ideju darbnīca" ekspertu padomes priekšsēdētājs Grigorijs Trofimčuks radio Sputnik ēterā pauda viedokli, ka tamlīdzīgas provokācijas ir bezspēka rādītājs.

"Kā zinām no priekšvēlēšanu perioda, Krievija gaidīja provokācijas no ASV un citu rietumvalstu puses vēlēšanu gaitā, taču smagākā līmenī. Tas, kas pašlaik notiek ar balsošanas punktiem ASV teritorijā, acīmredzot, ir viss, par ko izšķīrās tajā pusē, vismaz pašreizējā posmā.

Protams, šīs akcijas ir ļoti nepatīkamas, taču tās demonstrē to autoru bezspēka līmeni. Kopumā tādus pretdarbības mēģinājumus var nodēvēt par parastu praksi, it īpaši pēc notikumiem ar Krievijas diplomātisko pārstāvniecību tajā pašā ASV teritorijā.

Var teikt, ka ASV zaudē savu imidžu un svaru, tādās situācijās nolaižoties, piemēram, Ukrainas līmenī. Tā nav spēcīgas valsts pazīme, turklāt vēl tādas valsts, kas pretendē uz pasaules stiprākās valsts titulu," — teica Grigorijs Trofimčuks. 

Viņš pieļāva, ka gaidāma ASV pārstāvju neapmierinātība arī ar Krievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

"Nebūtu slikti, ja viss beigtos ar tām "apliešanām" un draudiem. Taču diemžēl varam gaidīt tēmas tālāku virzību attieksmē pret šo vēlēšanu rezultātiem. Lai arī jebkura tamlīdzīga līmeņa soļa politiskais spēks jau iepriekš ir vājināts pēc tās apliešanas ar nesaprotamu šķidrumu (aplieta ēka, kurā bija jānotiek balsošanai — red.) un ekstrēmistiska, tirgus līmeņa draudiem," — uzskata politologs. 

Ziņu lente
0