Politika

Jāierobežo tranzīts: Krievijas Valsts Domē piedāvā atbildēt uz SS maršu Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgā startēja leģionāru maršs
Rīgā startēja leģionāru maršs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība piedāvāja piešķirt oficiālo statusu latviešu Waffen SS leģiona piemiņas dienai, taču 15. martā Latvijas Saeima noraidīja šo iniciatīvu.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Maskava neatstās bez atbildes nacisma sveikšanu un izskatīs sankciju ieviešanu pret latviešu deputātiem, kuri virza iniciatīvu par to, lai 16. martu pasludinātu par oficiālu SS leģionāru piemiņas dienu, paziņoja Krievijas Valsts Domē, raksta "Izvestija".

Nacionālā apvienība piedāvāja piešķirt 16. martam oficiālu statusu, lai "novērstu vēsturisko netaisnību". Partijas līderis Raivis Dzintars paziņoja, ka "nevajag kaunēties godināt valsts brīvības cīnītājus". Taču Saeima šo piedāvājumu noraidīja. Pret nacionālistu piedāvājumu nobalsoja "Saskaņas" frakcija, savukārt koalīcijas partneri no "Vienotības" un ZZS atturējās.

Вентспилс - Sputnik Latvija
Latvija sākusi tranzītu atpakaļceļā: uz Krieviju nosūtīta rūda no Āfrikas

"Līdzīgi soļi (plāni godāt bijušos SS leģionārus — red.) rada negatīvu ietekmi visai Eiropai. Nacistu ideoloģijas popularizēšana var novest pie ļoti smagām sekām. Pret tādiem politiķiem, kuri provocē naidu, jāpiemēro stingras sankcijas. Piemēram, jāaizliedz iebraukšana Krievijā, banku kontu esamību Krievijā un citus pasākumus. Uz to ir jāreaģē ne tikai Krievijai, bet visai pasaules sabiedrībai. Mūsu komiteja seko līdzi situācijai un neatstās to bez uzmanības," paziņoja valsts Domes komitejas priekšsēdētāja vietnieks ārlietās Aleksejs Čepa.

Ideju par sankciju izstrādi attiecībā pret latviešu nacionālistiem atbalstīja arī Valsts Domes NVS, Eirāzijas integrācijas un tautiešu saikņu lietu komitejā.

"Es uzskatu, jāievieš gan sankcijas pret tādiem cilvēkiem, gan jāizmanto ekonomiskos kloķus," pateica Valsts Domes NVS, Eirāzijas integrācijas un tautiešu saikņu komitejas vadītājs Leonīds Kalašņikovs, piebilstot, ka viens no pasākumiem varētu būt tranzītkravu piegāžu ierobežošana caur Latviju.

Turklāt, pēc viņa sacītā, iespējama Valsts Domes vēršanās pie Saeimas ar prasību atteikties no idejas godāt bijušos leģionārus. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šāds precedents jau bijis — 1999. gadā Dome vērsās pie Latvijas deputātiem sakarā ar SS veterānu gājiena rīkošanu Rīgā.

Neoficiāli 16. martu Latvijā uzskata par latviešu Waffen SS leģiona piemiņas dienu. Katru gadu šajā dienā Rīgā radikāli noskaņotas organizācijas rīko savus pasākumus.

Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana attaisno miljoniem bojāgājušo piemiņas aizvainošanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par nacisma godināšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, tas ir ES un NATO apkaunojums.    

Ziņu lente
0