Ātruma samazināšana pie radariem neglābs latviešus no sodiem

© pexelsВодитель за рулем
Водитель за рулем - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie fotoradari mērīs ātrumu nevis vienā konkrētajā punktā, bet kādā ceļa posmā no viena punkta līdz otram, un ja vidējais ātrums būs augstāks par pieļaujamo, tad vadītājam tiks izrakstīts sods.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Jau šogad uz Latvijas ceļiem tiks uzstādīti fotoradari, kuri aprēķinās vidējo transportlīdzekļa ātrumu noteiktā posmā. Tā Ceļa satiksmes drošības direkcija grasās cīnīties ar vadītājiem, kuri samazina mašīnas ātrumu tikai pirms fiksētiem radariem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Rīta panorāma".

Радар - Sputnik Latvija
Uz Latvijas autoceļiem turpina dedzināt fotoradarus

Satiksmes ministrijas Automobiļu satiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns paskaidrojis, ka tā saucamā sistēma Point to point ("No punkta līdz punktam") kontrolē mašīnas vidējo ātrumu ceļu posmā, kurš ir vairākus kilometrus garš starp diviem punktiem. Pēc Vectirāna sacītā, sistēma strādā tā: šķērsojot konkrēta ceļa posma robežas, pirmais radars fotografē mašīnas numuru un piefiksē laiku. Izbraucot no šī ceļa posma, transporta līdzeklis tiek fotografēts atkārtoti. Pēc tam ar attiecīgas metodoloģijas palīdzību tik aprēķināts vidējais ātrums, kurš tiek salīdzināts ar šajā posmā atļauto. Ja tas tiks pārsniegts, vadītājam izrakstīs sodu.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes loceklis Jānis Golubevs atzīmēja, ka šādu radaru uzstādīšanas mērķis ir kontrolēt ātruma samazināšanu pie fiksētiem radariem un veicināt vadītāju atbildīgu uzvedību visa brauciena laikā.

Радар - Sputnik Latvija
Jaunās radaru funkcijas: par ko autovadītāji saņems sodu

Pēc viņa sacītā, jaunie radari tiek uzstādīti uz bīstamiem ceļa posmiem – pagriezienos, pie nolaidēm, pirms tiltiem un tuneļiem.

Šobrīd direkcija izstrādā šāda veida iekārtu iegādei nepieciešamas prasības. Par konkrētām summām pagaidām netiek runāts. Šobrīd uz Latvijas ceļiem jau darbojas 60 stacionārie fotoradari. Pie visiem radariem ir izvietotas brīdinošas ceļu zīmes, kuras informē vadītājus par atļauto ātrumu. Apskatīt fotoradaru karti var šeit.

2018. gadā uz Latvijas autoceļiem kopumā darbosies 100 stacionārie radari, tātad šogad tiks uzstādīti vēl 40 radari.

Ziņu lente
0