Lielbritānijā viņsaulē aizgājis fiziķis Stīvens Hokings

© Lwp KommunikációСтивен Хокинг
Стивен Хокинг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no mūsdienu pazīstamākajiem zinātniekiem, britu fizikas teorētiķis zinātnes popularizētājs Stīvens Hokings miris 76 gadu vecumā.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Viens no mūsdienu slavenākājiem fiziķiem, brits Stīvens Viljams Hokings miris 76 gadu vecumā, paziņoja viņa tuvinieki.

Стивен Хокинг - Sputnik Latvija
Stīvens Hokings prognozē pasaules galu

"Esam dziļi noskumuši par mūsu mīļotā tēva nāvi. Viņš bija izcils zinātnieks un neparasts cilvēks, viņa darbs un mantojums dzīvos ilgus gadus. Viņa vīrišķība un izturība līdz ar humoru spilgti iedvesmoja cilvēkus visā pasaulē," — teikts trešdien no rīta publicētajā ģimenes paziņojumā. 

Stīvens Hokings ilgus gadus cietis no retas neārstējamas slimības. 22 gadu vecumā ārsti diagnosticēja vīrietim sānu amiotrofo sklerozi. Slimība izraisa kustību neironu progresējošo bojāeju, kas savukārt noved pie visa ķermeņa paralīzes. Taču Hokingam izdevās pārsteigt mediķus – viņš iemācījās dzīvot un strādāt ar progresējošo paralīzi.

Pēdējos gadus viņš varēja sazināties ar apkārtējiem tikai ar datora palīdzību – tas pārveidoja signālus no raidītāja, kurš atradās iepretī Hokinga vaigam. Mīmiskais sejas muskulis bija pēdējais strādājošais muskulis fiziķa organismā.

Neskatoties uz ievērojamām veselības problēmām, Hokings bijis divreiz precējies un kļuvis par trīs bērnu tēvu. Vairāk nekā pusgadsimtu zinātnieks veltījis aktīvai sabiedriskai un zinātniskai darbībai. Hokings ir viens no mūsdienu pazīstamākajiem fiziķiem. Viņš nodarbojās ar kosmoloģiskās singularitātes – Visuma pirmatnējā stāvokļa rašanās problēmām, no kura tā, saskaņā ar Lielā sprādziena teoriju, nepārtraukti paplašinās.

1998. gadā Hokinga publicētā grāmata "Īsi par laika vēsturi" tika izdota tirāžā 10 miljonos eksemplāros.

Ziņu lente
0