Dāvana no viņpasaules: ierosināts izsniegt pabalstus mirušo pensionāru dzīvesbiedriem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts varētu sniegt īslaicīgu materiālo atbalstu pensionāriem, kuri zaudējuši dzīvesbiedrus un zaudējuši būtisku daļu ieņēmumu.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Latvijas labklājības ministrs Jānis Reirs uzskata, ka Saeima atbalstīs iniciatīvu – piešķirt pabalstu 50% apmērā no pensijas cilvēkiem, kuri zaudējuši dzīvesbiedrus, vēsta Mixnews.lv.

Sevietes - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija atvainojusies par pārlieku lielo pensiju

Reirs atzīmēja, ka Labklājības ministrija un darba grupa Saeimā aktīvi izstrādā grozījumus likumā par valsts pensijām un plāno noteikt zināmu pārejas periodu, kurā pensionāriem pēc dzīvesbiedru aiziešanas viņsaulē īpaši nepieciešama palīdzība.

Labklājības ministrs paziņoja, ka pabalsts 50% apmērā no pensijas varētu nākt gadu pēc dzīvesbiedra nāves.

Reirs pastāstīja, ka bieži vien Latvijā pensija sievietēm ir daudz mazāka nekā vīriešiem, jo sievietes audzina bērnus un zaudē stāžu, tāpēc, ja viņsaulē aiziet pensionāres dzīvesbiedrs, viņas ienākumi strauji samazinās.

Iepriekš vēstīts, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO), izvērtējot pensiju sistēmu Latvijā, konstatēja, ka valstī valda augsts nabadzības līmenis, it īpaši vecuma grupā virs 75 gadiem un starp sievietēm. Organizācija uzsvēra, ka Latvijā ir ļoti zems bāzes pensiju līmenis, lai arī valstij ir iespēja palielināt tās līdz 20% no vidējās algas.

Centrālā statistikas pārvalde informē, ka 2016. gadā Latvijā audzis nabadzības riskam pakļautu cilvēku skaits vecuma grupā virs 65 gadiem (no 38,1% 2015. gadā līdz 39,9% 2016. gadā).

Visvairāk nabadzība draud vientuļajiem pensionāriem. Ja par 65 gadiem vecāks cilvēks dzīvo viens, nabadzības risks pieaug līdz 72,8%. Tas nozīmē, ka gandrīz trīs no četriem vientuļajiem pensionāriem Latvijā ir nabagi.

Ziņu lente
0