Saeimas komisija noraidīja petīciju par kopdzīvi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne parlamenta partijas "Latvijas attīstībai" ģenerālais sekretārs Viesturs Liepkalns nosauca Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas lēmumu par "spļāvienu sejā tūkstošiem latviešu ģimeņu".

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija noraidīja petīciju par Kopdzīves likuma pieņemšanu, paziņoja Nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars savā Twitter mikroblogā.

​"Pēc NA ierosinājuma ar vienas balss pārsvaru komisija tikko noraidīja iniciatīvu par viendzimuma laulību pirmo soli — kopdzīves likumu," uzrakstīja viņš.

Par noraidīšanu nobalsoja pieci deputāti (pats Dzintars, Janīna Kursīte-Pakule (Nacionālā apvienība), Aldis Adamovičs ("Vienotība"), Ivars Brīvers un Rihards Melgailis (Latvijas Reģionu apvienība), divi bija pret un vēl divi atturējās. Taču jautājumu vēl paredzēts izskatīt Saeimas plenārsēdē.

Ne parlamenta partijas "Latvijas attīstībai" ģenerālais sekretārs Viesturs Liepkalns nosauca Nacionālās apvienības lēmumu par "spļāvienu sejā tūkstošiem latviešu ģimeņu".

"Absolūti nožēlojama rīcība no Jūsu puses. Iespļāvāt sejā tūkstošiem latviešu ģimeņu," uzrakstīja viņš Twitter mikroblogā.

​"Četros gados @VL_TBLNNK  ir paspējuši:

1. Par bagātākajiem cilvēkiem padarīt maksātnespējas administratorus;

2. Spļaut sejā tūkstošiem ģimeņu, noraidot Kopdzīves likumu;

3. Iestāties pret vardarbības izskaušanu ģimenē, neratificējot Stambulas konvenciju.

Iespaidīgi. Tiešām," piebilda Liepkalns.

​Žurnāliste Elita Veidemane tā komentē balsojumu: "Izrādās, Saskaņas un ZZS daži labi biedri nemaz nav tik konservatīvi."

Par parakstu vākšanas iniciatoru kļuva "Latvijas attīstībai" partijas priekšsēdētājs Rīgas domes deputāts Juris Pūce, kurš pirms trīs gadiem sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv publicēja petīciju. Pēc viņa domām, likums ir nepieciešams tādēļ, ka daudzi kopā dzīvojošie ģimenes pāri Latvijā nav oficiāli reģistrēti kā vīrs un sieva. Tādēļ juridiski viņu savstarpējās un attiecības ar valsti nav pietiekamā mērā aizsargātas.

Pats Pūce komentēja komisijas lēmumu šādi: "Mani apbēdina tas fakts, ka Saeimas Mandātu komisijas vairākums uzskata, ka Kopdzīves likuma iniciatīvu nav vērts apspriest atbildīgajā komisijas. Taču mēs @attistibai turpināsim strādāt, lai likums aizsargātu visas ģimenes."

​Kopdzīves likuma pieņemšana dotu iespēju neprecētiem pāriem reģistrēt savu kopdzīvi pie notāra un kļūt par juridiski atzītu ģimeni. Likumprojekts izstrādāts pēc Igaunijā pieņemtā Kopdzīves līkuma parauga, kurš valstī darbojas jau četrus gadus. Lietuvā arī ir šāds likums, kurš faktiski atļauj kopdzīvi un aizsargā cilvēkus.

Ziņu lente
0