"Laiks boikotēt": latvieši par bardaku ar Dziesmu un deju svētku pasākumu biļetēm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenais nacionālais notikums – Dziesmu un deju svētki – izrādījās skandāla epicentrā: milzīgās rindas pie kasēm, spekulācija ar biļetēm un pat hakeru uzbrukums.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Par vislasītāko un klausītāko brīvdienu ziņu kļuva kārtējo Vislatvijas Dziesmu un deju svētku biļešu pārdošanas starts.

Праздник песни на улице Ленина в Риге, 1973 год - Sputnik Latvija
Viedoklis
Dzīve ir sāpīga lieta: latviešu tautas garīgie pamati

Pasākums, kurš absolūti taisnīgi tiek uzskatīts par unikālu fenomenu un masveida mākslas šedevru, tradicionāli ir populārs ne vien visu Latvijas iedzīvotāju vidū, bet arī latviešu vidū, kuri dzīvo dažādās pasaules valstīs. Tādēļ krāšņāko koncertu biļetes tiek izpirktas pāris stundās.

Taču šogad latviešu masveida histērija ap Dziesmu un deju svētkiem, izskatās, sasniegusi karstāko punktu. Ažiotāža tika pakļauta izsmieklam, savukārt pārdošanas organizēšana asai kritikai.

Daži īpaši drosmīgi latviešu inteliģences pārstāvji pat piedāvājuši pasākumam izsludināt boikotu.

"Dziesmu un deju svētku biļetēm ir jābūt bez maksas. Ja, protams, nav mērķis nav cits. Savējiem uz vēlēšanām vajag naudu? Tik daudzās vietās nauda tiek izsviesta bezjēgā. Atkristu virkne izdevumu," — pauda domu Latvijas Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs.

"Dziesmusvētku biļetēm varētu būt līdzīgs risinājums kā Vīnes filharmoniķu Jaungada koncertiem — gadu pirms pasākuma ir 2 mēnešu pieteikšanās laiks, tad izloze un rezultātu izziņošana martā. Nekādas nīkšanas ne īstā, ne virtuālā rindā," — piedāvājusi Marita Lāsmane.

"Jāsaņemas un jāsāk boikotēt pasākums. Turpinās šis ārprāts ar #dziesmusvētkubiļetes arī šogad. Pie kam, šo visu finansējam mēs ar saviem nodokļiem," — pauda sašutumu profesore un mediju pētniece Sandra Veinberga.

Uz ko profesorei uzreiz atbildēja, ka boikots nav problēma – biļešu taču jau vienalga nav.

"Izlēmām ar sievu šoreiz Dziesmu un deju svētkus nevērot klātienē. Baudām sestdienu.:)," — uzrakstīja Austrumeiropas politikas pētījumu centra direktors Andis Kudors. Tāpat viņš piebilda: "Ja skatos no pozitīvās puses uz jezgu ar biļešu pirkšanu, tad redzu, cik fenomenāli svarīgi latviešiem ir šie svētki! Unikāla parādība!"

"Un tomēr — apbrīnojama neprasme/nevēlēšanās atrisināt elementāro, lai katrs latvietis vismaz reizi mūžā redzētu @Dziesmu_svetki. Un visstiešāk tas skar tālāko reģionu iedzīvotājus," — atbildēja uz to Aigars Prūsis.

Pa mīci dabūjuši arī Nacionālās apvienības pārstāvji, kuri aktīvi dalījās sociālajos tīklos ar savām fotogrāfijām no rindām pēc Dziesmu un deju svētku biļetēm.

"Partijas biedri lepojas, ka viņu ministre nemāk noorganizēt biļešu pārdošanu, lai cilvēkiem nebūtu jāstāv rindā," — ironizē Mārtiņš Vanags.

Daudzi attiecās pret bardaku sakarā ar Dziesmu un deju svētku biļetēm ar humoru.

"Stāvot rindā pēc Dziesmu un deju svētku biļetēm tika nodibināti 4 kori, 2 deju kolektīvi un viens pūtēju orķestris, kā rezultātā nonākot pie kases lodziņa biļešu vietā tika izsniegtas Dziesmu un deju svētku dalībnieku kartes," — uzrakstīja Ģirts Greiškalns.

​"Jaunais @Dziesmu_svetki logo gatavs!" — lakoniski aprakstīja situāciju ar uzkārušos biļešu portālu Mārtiņš Tomsons.

Pēc pāris stundām sociālajos tīklos jau karsti tika apspriesti spekulanti, kuri piedāvāja biļetes uz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu pēc astronomiskām cenām.

"​Alternatīvais tirgus ir vaļā! Tam bija nepieciešamas nieka trīs stundas," — padalījās ar sludinājumu no pārdošanas portāla Anastasija Tetarenko.

Taču vismazāk paveicies tiem, kam sistēma noņēma naudu par biļetēm, taču pašu biļeti tā arī neatsūtīja. Izrādījās, ka tādu arī bijis daudz.

"Atradu vienīgo @Dziesmu_svetki koncertu, kuru laikam neviens cits nepērk. Kaut kā iegāju no datora. Samaksāju.. un atklāju, ka laikam esmu tas uzbrucējs, par ko @BilesuParadize zino medijos. 100 + 7 eur savāca, no biļetēm, protams, ne miņas. Episki," — uzrakstīja Jānis Polis.

"Labrīt! Diemžēl kopš vakar vakara nekas nav mainījies, — BP nozaga no mana konta 107 eiro, biļešu nav. Kāpēc man jāraksta BP iesniegums, rakstīšu Valsts policijai par krāpniecību," — piebilda pie publikācijas tā arī savas Dziesmu un deju svētku biļetes nesagaidījusī Iveta.

Kā ziņo pasākuma rīkotāji, sestdien visas biļetes uz galvenajiem XXVI Vislatvijas Dziesmu un XVI Deju svētku pasākumiem tika izpirktas dažu stundu laikā. Kasēs viens cilvēks drīkstēja iegādāties ne vairāk par četrām biļetēm, savukārt internetā ne vairāk par astoņām.

Galveno pasākumu, deju priekšnesuma "Māras Zeme" un "Zvaigžņu ceļā" koncerta ģenerālo mēģinājumu biļetes maksā no 7 līdz 45 eiro, pašu koncertu biļetes maksā no 15 līdz 65 eiro. Biļetes uz sadziedāšanos maksā 7 eiro. Vislētāk (no 2 līdz 10 eiro) maksā biļetes uz bērnu vokālo ansambļu koncertu un vokālo ansambļu koncertu "Laiku Viju gredzenā".

Ziņu lente
0