Conexus: Latvijai salā trūkst Krievijas gāzes

© Sputnik / Pavel Lvov / Pāriet pie mediju bankasSaullēkts
Saullēkts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma Conexus Baltic Grid, Inčukalna pazemes gāzes glabātavas pārvaldnieka, valdes priekšsēdētāja ierosinājusi atkal izskatīt jautājumu par obligāto gāzes rezervju izveidošanu Latvijā.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Patērētājiem Latvijā lielajā salā var pietrūkt gāzes, kas tiek piegādāta no Krievijas pa cauruļvadu — patēriņa apogeja apstākļos nav iespējams izsūknēt nepieciešamo apjomu. Šī iemesla dēļ rodas jautājums par obligāto gazes rezervju izveidi valstī, uzskata uzņēmuma Conexus Baltic Grid, Inčukalna pazemes gāzes glabātavas pārvaldnieka, valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

SDG - Sputnik Latvija
Bijušais vēstnieks: Lietuva apmānījusi Latviju sakarā ar SDG termināli

Viņa uzskata, ka krīzes vai stipra sala apstākļos tiešās gāzes piegādes no Krievijas būs neiespējamas, raksta Dienas Bizness. Šī iemesla dēļ vienīgais risinājums, kas ļaus nodrošināt ar gāzi Latviju un visu reģionu, — Inkčukalna PGG uzpildīšana rudenī. Salīdzinājumā ar citiem gadiem, 2017. gadā glabātavā tika iesūknēts mazāks gāzes apjoms. Kotāne uzskata, ka nekavējoties jāpieņem jaunas normas, kas paredzētu ne tikai sistēmas operatora atbildību, bet arī lietotāju un tirgotāju iesaistīšanu stabilas piegādes nodrošināšanā.

Tāpat nepieciešams "klauvēties pie kaimiņiem", lai viņi piedalītos drošas reģionālās sistēmas nodrošināšanā, atzīmēja Kotāne.

Patlaban Inčukalna PGG darbojas maksimālā režīmā. 27. februārī klientu pieprasījumu apjoms sasniedza 166 tūkst. MWh — no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.

Naftas produktu rezerve

Latvijā jau izveidota naftas produktu valsts rezerve. Tās mērķis — nodrošināt enerģijas lietotājus ar naftas produktiem enerģētiskās krīzes vai valsts apdraudējuma apstākļos, kā arī darbību koordinēšanai ES.

Gazprom - Sputnik Latvija
"Gazprom" pastāstīja, kādos apjomos Baltija iepērk gāzi no Krievijas

Februārī Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvājumu mainīt naftas produktu valsts rezerves iepirkuma kārtību. Turpmāk iepirkuma procedūra noritēs saskaņā ar Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumu, kas ļauj izsludināt slēgto konkursu.

Patlaban naftas produktu glabāšanas pakalpojumi Latvijā tiek iepirkti no uzņēmumiem. 2017. gada decembrī Ekonomikas ministrija noslēdza līgumus par naftas produktu valsts rezervju glabāšanas pakalpojumiem ar 8 uzņēmumiem par kopsummu 7,9 milj. eiro apmērā. Tie ir SIA Pirmas, UAB Okseta, UAB Baltic Petroleum, SIA Circle K Latvia, AS Ventbunkers, SIA RDZ Energy, "Gunvor SA un Vitol SA.

Līgumi noslēgti uz laiku no 2017. gada 29. decembra līdz 2018. gada 30. jūnijam ar pagarinājuma tiesībām.

Ziņu lente
0