"Kauna saraksts": VID publicējis uzņēmumu sarakstu, kuros maksā minimālo algu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aplokšņu algas veido vairāk nekā četrdesmit procentus no Latvijas ēnu ekonomikas; visbiežāk informāciju par algām slēpj mazāki un jaunāki uzņēmumi.

RĪGA, 26. februāris – Sputnik. Latvijas Valsts ieņēmumu dienests sāk ikmēneša darba devēju saraksta publicēšanu, kuri maksā saviem darbiniekiem minimālo darba algu vai pat mazāk. Informācija publicēta VID mājaslapā.

Šajā sarakstā iekļuvuši 2 604 uzņēmumi. Ziņas tiks atjaunotas katru mēnesi līdz 25. datumam.

Kā vēsta portāls jauns.lv, informācija tiek publicēta ēnu ekonomikas apkarošanas ietvaros, lai "veicinātu uzņēmējdarbības vides drošību, godīgu konkurenci un godprātīgu nodokļu saistību pildīšanu".

Aplokšņu algas

Saskaņā ar Rīgas Stokholmas Ekonomikas skolas datiem, 2016. gadā vairāk nekā četrdesmit procentus no Latvijas ēnu ekonomikas veidoja aplokšņu algas, tātad, tā ir daļa peļņas, ko uzņēmumi reāli izmaksā, taču slēpj no valsts.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši pirmajā darba vietā vēlas saņemt algu 1000 eiro apmērā

VID norāda, ka Ekonomikas skolas pētījums parāda, ka mazākiem un jaunākiem uzņēmumiem ir lielāka tieksme pret dalību ēnu ekonomikā un nodokļu izvairīšanos. Viens no izplatītākajiem nodokļu nomaksas izvairīšanās veidiem ir aplokšņu algas. Tādējādi uzņēmēji cenšas gūt konkurences pārākumu tirgū.

Valsts ieņēmumu dienests uzsver, ka uzņēmumu saraksta publicēšana, kuri izmaksā minimālo algu, ne vien palīdzēs apkarot ēnu ekonomiku, bet arī pasargās algoto darbinieku tiesības. Tagad līdz pieteikuma iesniegšanas par iekārtošanos darbā viņi varēs salīdzināt algas līdzīgos uzņēmumos un izvērtēt visus iespējamos riskus, kuri ir saistīti ar darbu konkrētā uzņēmumā.

Kā jau ziņoja Sputnik Latvija, kopš šī gada minimālā alga Latvijā tika palielināta līdz 430 eiro. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2017. gadā galvenajā ienākuma gūšanas vietā mēnešalgu līdz 450 eiro pēc nodokļu nomaksas saņēma 39,2% no kopējā darbinieku skaita valstī.

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākusies parakstu vākšana par minimālās algas palielināšanu līdz tūkstotim eiro.

Ziņu lente
0