ES pieprasīs no Kijevas atmaksāt miljonus, kas iztērēti par bedri uz robežas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГраждане Украины на международном пункте пропуска через украинско-польскую границу
Граждане Украины на международном пункте пропуска через украинско-польскую границу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība vairākkārt lūgusi Kijevu veikt finanšu auditu, taču Ukraina visiem spēkiem bloķējusi šos ierosinājumus. Ierēdņi pārkāpuši noteikumus, nepildot līgumu noteikumus, jo bija pārliecināti, ka atbildība gulsies uz valsts pleciem.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Eiropas Savienība pieprasīs no Kijevas atgriezt naudas līdzekļus, kas tika atvēlēti no budžeta robežas caurlaides punktu modernizācijai uz Ukrainas robežas: Brisele uzskata, ka valdība izlaupījusi līdzekļus, raksta RIA Novosti, atsaucoties uz interneta portālu "Strana.ua".

Iepriekš Ukrainas finanšu ministrs Aleksandrs Daņiļuks paziņoja, ka ES pieņēmusi lēmumu izbeigt šīs programmas finansēšanu. Projekts darbojās kopš 2014. gada, un šajā laikā Kijeva saņēmusi palīdzību aptuveni 30 miljonu apmērā. Izdevuma informācijas avots Eiropas komisijā paziņoja, ka divas trešdaļas šī budžeta vienkārši "pazudušas".

Погранпереход Григоровщина на белорусско-латвийской границе. - Sputnik Latvija
Būt gatavībā: Baltkrievija nostiprinās robežu ar Baltijas valstīm un Ukrainu

"Miljoniem eiro no ES bezkaunīgi izzaga, bet caurlaides punkti vēl joprojām nav izremontēti. Tāpēc pie Ukrainas robežas ar Eiropas valstīm ir mūžīgi sastrēgumi, nav infrastruktūras. Lielāko sašutumu rada fakts, ka vienā no caurlaides punktiem Volīnijā "Ustiluga-Zosina" vienkārši izrakta būvbedre un par to norakstīti trīs miljoni eiro," – pastāstīja izdevuma sarunbiedrs.

Pēc šī skandāla Ukraina var necerēt uz Eiropas palīdzību, piebilda informācijas avots.

Jāpiebilst, ka skandāls ap caurlaides punktu Volīnijā nav vienīgais. Baltijas un Melnās jūras pētījumu centra direktore Irina Vereščuka, kura ilgu laiku ieņēma mēra posteni pierobežas Ravā-Russkajā, pastāstīja, ka līdzīga situācija radusies caurlaides punktā "Krakoveca-Korčova". Polija operatīvi izpildījusi savu darbu daļu, bet no Ukrainas puses tikai izrakta būvbedre, kas iemieso "necaurejamu korupciju, aprobežotību un absolūtu bezatbildību".

Eiropas Savienība vairākkārt lūgusi Kijevu veikt finanšu auditu, taču Ukraina visiem spēkiem bloķējusi šos ierosinājumus. Vereščuka uzsvēra, ka ierēdņi demonstrējuši "tiesisko nihilismu", neievērojot termiņus, pārkāpjot noteikumus un nepildot līgumu noteikumus, jo bija pārliecināti, ka atbildība gulsies uz valsts pleciem.

Ziņu lente
0