ASV aviobāzes pārvērtušas "paradīzes" salu par radioaktīvu izgāztuvi

© AFP 2023ASV karabāze Azoru salās. Foto no arhīva
ASV karabāze Azoru salās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ierosināta izmeklēšana lietā par ASV bāzes darbību Azoru salās (Portugāle). Cilvēkiem tās apkaimē tiek diagnosticētas onkoloģiskas slimības. Domājams, tas notiek apkārtējās vides piesārņojuma dēļ amerikāņu armijas bāzes darbības rezultātā.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Terseiras salas iedzīvotāji (Azoru salas) aizvien vairāk norūpējušies par biežajiem vēža gadījumiem. Onkoloģijas slimnieku skaits šeit ir daudz lielāks nekā citu Ziemeļatlantijas arhipelāga salu iedzīvotāju vidū.

RUPTLY — video aģentūra, kas strādā televīzijas kompānijas RT sastāvā, — uzskata, ka šīs slimības izraisījusi ASV armijas bāze, kas jau ilgus gadus atrodas uz salas.

Viena no ēkām Belgradā, ko 1999. gadā sagrāva NATO aviācija - Sputnik Latvija
NATO valstīm jāstājas tiesas priekšā – iemesli ir pietiekami

Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka bāze "ne tikai uzpilda degvielu lidmašīnās" un vēža epidēmiju radījuši izmeši apkārtējā vidē no vietējās armijas bāzes. Viņu organizētie privātie augsnes un ūdens pētījumu rezultāti nesuši satriecošus rezultātus. Izrādījies, ka "paradīzes sala" ir radioaktīvo atkritumu izgāztuve.

Norberto Mesiašs, Azoru salu universitātes profesors pastāstīja, ka dažu gadu laikā konstatēts bīstams salas augsnes un ūdens resursu piesārņojums. Viņš uzskata, ka piesārņojums saistīts ar amerikāņu aviobāzes darbību. Lielākā daļa sārņu nāk no tās — plašas degvielas noplūdes, slepenas ieroču izgāztuves. Lai pierādītu teikto, profesors demonstrē atrastos kalnu iežu paraugus ar sārņvielu pēdām.

Kopā ar citiem universitātes Psihiatriskās palīdzības un gerontoloģijas departamenta darbiniekiem profesors pēta Lažeša aviobāzes ietekmi uz apkārtējo iedzīvotāju veselību, lai noteiktu, vai augsnes piesārņojums un vēža saslimšanas gadījumu pieaugums ir saistīti.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Jaunie amerikāņu karaspēki un radioaktīvie atkritumi Baltijas valstīs

Lažeša bāzes bijušais darbinieks Orlando Lima ar speciālu iekārtu palīdzību veica augsnes sastāva analīzi no mākslīgā pakalna Piko do Kareka un konstatēja netipisku radiācijas klātbūtni augsnē. Uz pakalna iepriekš atradās bunkeri, un vietējie iedzīvotāji uzskata, ka šeit veikti kodolizmēģinājumi.

"Kad pirmo reizi pētījām Piko do Kareka, augsne bija sausa. Konstatējām vispārējus alfa daļiņu izmešus," — pastāstīja Orlando Lima.

Pilsētiņas Praija da Vitorija bijušais mērs doktors Karloss Lima paskaidroja: "Pazīstu daudzus fermerus, kuri mēģināja pakalnā kaut ko iestādīt, taču nekas neizdevās. Tik auglīgā augsnē, kā mūsējā, aug viss, lai ko mēs iesētu. Es uzskatu, ka Pico do Kareka bija kaut kas, kas iznīcināja visas sēklas."

Ekoloģiskā katastrofa uz salas pirmo reizi tika oficiāli atzīta konfidenciālā pārskatā, kas tika sagatavots pēc ASV GKS pasūtījuma 2003. gadā. Atskaitē, ko vēlāk publicēja vietējā avīze Diario Insular, atsaucoties uz anonīmiem avotiem ASV, konstatētas "30 problemātiskas zonas" un detalizēti aprakstītas 17 lielas degvielas noplūdes vietas, kas gadu desmitiem notika gan bāzes teritorijā, gan arī ārpus tās. Sešās no reģistrētajām noplūdes vietām atzīmēts augstākais bīstamības līmenis.

ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita ar amerikāņu karavīriem - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gluži kā mājās. Eiropiešus aizvien vairāk kaitina amerikāņu karavīri

Kopš 2005. gada ASV notika pētījums, kura rezultātus publicēja Diario Insular. Tajā atzīmēti 38 rajoni, kuros augsnē un ūdenī konstatēta augsta ogļūdeņražu un smago metālu, tostarp svina un cinka koncentrācija.

Terseira ir viena no deviņām Azoru salu grupas salām Atlantijas okeāna ziemeļu daļā. Terseirā izvietota tā saucamā Atlantijas pacelšanās un nolaišanās josla, Lažeša aviobāze, kurā dislocēta Savienoto Valstu 65. Aviācijas grupa. Lažeša aviobāzes galvenā funkcija — degvielas uzpildes punkts okeāna vidū. Tā ir otrā lielākā aviācijas degvielas glabātava aiz ASV robežām gaisa kara spēku vajadzībām. Lielākā dislocēta Guamas salā (Mikronēzija). 

Ziņu lente
0