Politika

Politico: sociāldemokrāti Eiroparlamentā dala līdera krēslu

© CC BY-ND 2.0 / European ParliamentЗдание Европейского парламента
Здание Европейского парламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijai jau pieder lielākā daļa Eiroparlamenta augstāko amatu, un daudzi nevēlas, lai sociāldemokrātu partiju pēc Džani Pitellas aiziešanas vadītu vācietis.

RĪGA, 19. februāris – Sputnik. Džani Pitella vēl nav pametis Sociāldemokrātu grupas vadītāja amatu Eiroparlamentā, savukārt par viņa krēslu jau sākusies cīņa, raksta Politico.

Kamēr Pitella vada priekšvēlēšanu cīņu par vietu Itālijas senātā, viņa kolēģi izvēlas starp grupas līdera pienākumu izpildītāju Udo Bullmani un Elenu Valensiano, kurai ir divas svarīgas priekšrocības: viņa ir sieviete un nav no Vācijas. 

Likmes ir augstas, jo pēdējo gadu laikā sociālisti zaudējuši vēlēšanās Francijā, Vācijā un Nīderlandē. 2019. gada Eiroparlamenta vēlēšanu gaidās kreisajiem centristiem ir nepieciešams stiprs līderis.

Кофе - Sputnik Latvija
Politico: ES izmaksā eiropiešiem pusi kafijas tases

Pitellas pēcteča vēlēšanas notiks pēc vēlēšanu rezultātiem Itālijā (Pitella atgriezīsies pie grupas vadības, ja zaudēs Itālijā), taču daudzi eirodeputāti jau attālinās no Bulmana, kurš pārstāv vecā parauga sociāldemokrātus, un turklāt ir vācietis. Eiroparlamenta ģenerālais sekretārs Klauss Velle un viņa palīgs Markuss Vinklers pārstāv Vāciju, vācieši vada trīs Eiroparlamenta frakcijas (Manfreds Vēbers vada "Eiropas Tautas partiju", Franciska Kellere ir "Zaļie – Eiropas brīvā alianse" frakcijas līdzpriekšsēdētāja, Gabriela Cimmera ir "Eiropas apvienotie kreisie/Ziemeļu kreisie zaļie" frakcijas priekšsēdētāja), un tikai nedaudzi vēlas, lai vēl viens amats tiktu Vācijai.

Kristīna Revo Dallon-Bonfuā, kas vada Sociāldemokrātu franču delegāciju, tāpat pastāstīja, ka ne visi ir gatavi redzēt frakcijas līdera kārtā Bulmanu, kurš izjauca "lielu koalīciju" ar Eiropas Tautas partiju Eiroparlamenta prezidenta vēlēšanu laikā, taču pārstāv vācu sociālistus, kuri iekļuva "lielajā koalīcijā" savā valstī.

Arvien lielāku popularitāti iegūst Elenas Valensiano kandidatūra, viņa ir grupas vicepriekšsēdētāja un viena no Spānijas Sociālistiskās strādnieku partijas līderiem. Nedz Bulmans, nedz Valensiano oficiāli nav paziņojuši par savu vēlmi piedalīties vēlēšanās, taču kuluāros jau kliedē baumas par to, ka tam esot gatavi.

Ziņu lente
0