Politika

Ko Putins iecerējis paveikt 2018. gadā

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasPutins
Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas slepenā dienesta jaunais ziņojums dod iespēju ieskatīties Vladimira Putina plānos jaunajam gadam. Krievijas prezidentam tie ir, un ne tikai attiecībā uz viņa paša valsti. Tas izriet no ziņojuma "Starptautiskā drošība un Igaunija 2018. gadā", ko Igaunijas ārējās izlūkošanas dienests ir sagatavojis kā gada pārskatu.

Bild" apkopojis svarīgāko informāciju, pilnu raksta tulkojumu lasiet portālā InoSMI:

Eiropa

Slepenais dienests uzskata, ka 2018. gadā tiks turpināti un, iespējams, pastiprināti kiberuzbrukumi Eiropas valstīm ar propagandas mērķi, pirmkārt, pret Krievijas kaimiņiem no Baltijas puses. Krievija pastāvīgi iegulda līdzekļus un izstrādā metodes režīma "lēti un vienkārši" interešu virzīšanai, teikts paziņojumā.

Darbs ar klēpjdatoru - Sputnik Latvija
Viedoklis
Pilsoņu kiberkarš Latvijā

Turklāt uzsvērts, ka īpaša uzmanība tikšot pievērsta Rietumu Balkānu valstīm. Pēc tam, kad Maskavai neizdevās apturēt Melnkalnes iestāšanos NATO, Kremlis cenšas valstīs, kas nav iestājušās aliansē, demonstrēt "ES un ASV kā neveiksmīgus projektus", bet sevi pozicionē, kā lielvalsti-aizstāvi.

Ukraina

Pēc slepenā dienesta prognozēm, "Krievijas karš pret Ukrainu turpināsies arī 2018. gadā". Mērķis — saglabāt "pastāvīgu militārās aktivitātes līmeni Austrumukrainā", lai valstī saglabātos politiskā nestabilitāte.

Sīrija

Kopš 2015. gada Krievija īstenoja "sekmīgu" karadarbību Sīrijas vadītāja Asada atbalstam, tomēr kara pozitīvais efekts Maskavai jau ir vairāk vai mazāk "iztērēts", teikts paziņojumā. Pēc autoru domām, Putins sasniedzis trīs galvenos mērķus, proti — ieguvis svaru starptautiskajā valstu kopienā, nodrošinājis savai flotei ostu Tartusā tuvākajām desmitgadēm un parādījis, ka viņš spēj risināt problēmas, kaut gan "ne visai pārliecinoši". Par turpmāku aktīvu rīcību Sīrijā pagaidām nekas nav zināms, jo "tas varētu atklāt  Krievijas diplomātisko un militāro iespēju vājās puses," — teikts paziņojumā.

Krievija - Sputnik Latvija
Satversmes Aizsardzības biroja vadītājs baidās, ka Saeimu izvēlēsies Kremlī

Tuvie Austrumi

Tā vietā 2018. gadā Krievija sameklēšot sev jaunus konfliktus vai pati tos kurināšot. Turklāt galvenais mērķis būs "nevis konflikta novēršanas veicināšana", bet "Rietumu maldināšana ar šīm operācijām", uzskata Igaunijas eksperti. Starp tām viņi min arī "ieroča eksportēšanu uz Saūda Arābiju un Kataru", kas līdz ar ieroču pārdošanu Irānai var ievērojami destabilizēt Persijas līča reģionu.

Afganistāna

Igauņu slepenais dienests uzskata, ka Putins aktivizē kontaktus ar visām partijām valstī, kā arī Talibanu (Krievijā aizliegta organizācija — tulk.), lai atstātu sev atklātus "visus variantus jebkuram iespējamam scenārijam". Turklāt, pēc ziņojuma autoru domām, to mērķis ir "jau pārbaudīto uz starptautiskajām normām balstīto formātu" iedragāšana, aizbildinoties ar terorisma apkarošanu.

Ukrainas karavīri - Sputnik Latvija
Specdienestu paspārnē: DP seko Latvijas iedzīvotājiem, kuri karo Ukrainas pusē

Ziemeļkoreja

"Krievijas ambīcijas ir skaidras: kļūt par pasaules atzītu spēlētāju un mazināt ASV nozīmi," — raksta Igaunijas eksperti. Viņuprāt, Krievija izmantojot savās interesēs konfliktu ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu, "lai parādītu, ka galvenās vainīgās ir ASV". Toties sevi Krievija dēvē par "miera balodi", kas dod priekšroku diplomātiskiem risinājumiem.

Āfrika

Arī šajā kontinentā igauņu slepenais dienests paredz Krievijas aktivitātes pastiprināšanos ar mērķi mest izaicinājumu Rietumiem. Lībijā Putins it kā centīšoties "iegūt jaunu sabiedroto pie NATO dienvidu robežām". Lai to īstenotu, viņš turpinās atbalstīt valdības pretinieku ģenerāli Halifu Haftaru (Khalifa Haftar) ar ieročiem un naudu. Tādejādi Krievija mēģina ietekmēt šo karavadoni, "lai spētu nokaitēt vai mazināt konfliktu valstī," — teikts Igaunijas specdienestu sagatavotajā atskaitē.    

Ziņu lente
0