Latviju varētu lūgt palielināt iemaksas Eiropas Savienības budžetā

© Sputnik / Sergey MelkonovEiro statuja pie Eiropas Parlamenta ēkas
Eiro statuja pie Eiropas Parlamenta ēkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plaisu budžetā pēc Lielbritānijas izstāšanās Eiropas Savienībai izdosies aizlāpīt tikai ar citu valstu iemaksu palielināšanu.

RĪGA, 16. februāris — Sputnik. Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības Latvijai, tāpat kā citām ES valstīm, nāksies palielināt iemaksas ES budžetā. Ar pašreizējo IKP līmeni šī summa Baltijas valstij varētu sasniegt aptuveni 290 miljonus eiro.

Lai daļēji kompensētu deficītu Eiropas Savienības budžetā, kas veidosies pēc Lielbritānijas izstāšanās, Eiropas komisija varētu ierosināt palielināt iemaksas ES budžetā no 1% līdz 1,1% no ES valstu kopējā nacionālā ienākuma, paziņoja EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, vēsta rus.tvnet.lv.

lauks - Sputnik Latvija
Latvijas lauksaimnieki paliks bez ES naudas

Savus ierosinājumus ar konkrētiem aprēķiniem EK plāno publicēt maijā, un ES valstis varēs apspriest arī citus variantus.

Dombrovskis atzīmēja, ka plaisa ES budžetā pēc Brexit būs pārāk liela un to nebūs iespējams kompensēt ar citiem mehānismiem, nepalielinot valstu iemaksas.

Latvijas Ekonomikas ministrija vēsta, ka valsts IKP trīs ceturkšņu laikā sasniedzis aptuveni 19,6 miljardus eiro. Par ceturto ceturksni galīgie dati nav saņemti, taču, ņemot vērā IKP pieauguma dinamiku, gadā būtu iespējams sagaidīt rādītāju aptuveni 26 miljardu eiro apmērā. Ja noteikums par iemaksām ES budžetā 1,1% apmērā būtu noteikts jau tagad, Latvijai nāktos iemaksāt 286 miljonus eiro.

Озеро Разна (Rāznas) в Латгалии - Sputnik Latvija
Latvija iztērēs septiņus miljonus eiro vides kontrolei

Budžeta plānošana Eiropas Savienībā norit septiņu gadu budžeta periodu ietvaros. Pašreizējais budžeta periods ilgst no 2014. līdz 2020. gadam, nākamais sāksies 2021. gadā. Vēlāk ES ik gadus pieņem savienības budžetus gadam, un tajos tiek izdarītas korekcijas, kuras nevar pārsniegt saskaņotos septiņu gadu budžeta parametrus. ES budžeta ienākumu daļu veido dalībvalstu iemaksas, kas atšķiras pēc apjoma. Tās nepieciešamas saskaņot gan Eiropas, gan nacionālajā līmenī.

Iepriekš vēstīts, ka astoņas Austrumeiropas valstis — Ungārija, Polija, Čehija, Slovākija, Slovēnija, Horvātija, Bulgārija un Rumānija — vienojās par savu iemaksu palielināšanu ES budžetā nākamajā periodā (2021.-2027. gg.). Maksājumu apmērs var sasniegt 1,1% no katras valsts IKP.

Ziņu lente
0