Politika

Polija iecerējusi uzbūvēt savu gāzesvadu par spīti Krievijai

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasZiemeļu straume
Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polija aktīvi cīnās pret Krievijas "Ziemeļu straumes 2" celtniecību un plāno tās vietā uzbūvēt savu gāzesvadu Baltic Pipe, lai iepirktu gāzi Norvēģijā un piegādātu to Eiropā.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Polijas valdība apņēmusies īstenot savu Baltijas gāzesvada Baltic Pipe projektu, kas veidotu konkurenci "Ziemeļu straumei 2", vēsta vācu izdevums Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Aizvadītā gada jūnijā Polijas un Dānijas valdību vadītāji parakstīja memorandu par gāzesvada Baltic Pipe būvi. Saskaņā ar memorandu, projekta īstenošana iecerēta 2022. gadā. Tā vērtība sastādīs aptuveni 1,7 miljardus eiro. Vairāk nekā pusi no šīs summas segs Polijas Gaz-System. Presei paredzētā informācija liecina, ka jau pērnā gada nogalē Polijas valsts naftas un gāzes kompānija PGNiG uz 15 gadiem rezervējusi gāzesvada jaudu vairāk nekā divu miljardu dolāru vērtībā.

Трубы для Северного потока - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vācija atdevusi Ukrainu "Gazprom" žēlastībai

Gaz-System informē, ka pa šo gāzesvadu plānots importēt lielu gāzes apjomu pēc līguma izbeigšanās par izejvielas piegādi no Krievijas. PGNiG viceprezidents Mačejs Vozņaks paziņoja, ka pa gāzesvadu kompānijai jāsaņem mazliet vairāk nekā 8 miljardi kubikmetru gāzes gadā — kā izejvielas no savām atradnēm un citās kompānijās iepirkto.

Ar Baltic Pipe būvdarbiem laika ziņā ir saistīta Polijas gāzes transporta sistēmas savienojumu plānotā celtniecība ar Ukrainu, Slovākiju un Lietuvu.

Līgums par gāzes piegādi no Krievijas Polijā izbeidas 2022. gadā. Pašreizējo līgumu Varšava uzskata par neizdevīgu. No Polijas puses bieži skan solījumi pilnībā atteikties no Krievijas gāzes pēc 2022. gada. Pērnā gada septembrī valsts enerģētikas ministrs Kšištofs Thuževskis paziņoja, ka būtu pāragri apspriest jaunu līgumu par gāzes piegādi no Krievijas.

Polija aktīvi cīnās pret Krievijas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecību. Iepriekš Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis aicināja ASV valdību attiecināt amerikāņu sankcijas uz šo projektu un paziņoja, ka esot jāsoda Eiropas kompānijas, kas piedalās gāzesvada projekta īstenošanā.

Ziņu lente
0