NATO izveidojusi "Arktikas struktūru"

© Sputnik / Александр Ковалев / Pāriet pie mediju bankasŠpicbergena
Špicbergena - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norādīja, ka valstīm Eiropas dienvidos nepieciešami droši sakaru kanāli, tostarp arī infrastruktūra, kas savienotu Ziemeļameriku un Eiropu.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. NATO dalībvalstis nolēmušas izveidot struktūru transporta ceļu aizsardzībai Atlantijā starp Ziemeļameriku un Eiropu, kā arī loģistikas palīgstruktūru Eiropā un vairākus sauszemes štābus Eiropā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Jaunās struktūras Atlantijā un Eiropā tiek veidotas ar mērķi atvairīt potenciālos draudus no visiem virzieniem, nevis no kāda konkrēta reģiona, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs kļūdāmies, ja uzskatām, ka daži jaunie komponenti ir vērsti noteiktā virzienā. Tie orientēti uz 360 grādiem. Ja būs nepieciešams, mēs tos izmantosim neatkarīgi no tā, no kurienes radušies draudi," — Stoltenberga teikto citēja RIA Novosti.

Pēc viņa vārdiem, "NATO komandstruktūras adaptācija ir ļoti aktuāla dienvidiem un draudiem, kuri nāk no dienvidiem". Stoltenbergs atzīmēja, ka valstīm Eiropas dienvidos nepieciešami droši sakaru kanāli, tostarp arī infrastruktūra, kas savienotu Ziemeļameriku un Eiropu. Pēc ģenerālsekretāra domām, tām nepieciešama arī jauna komandstruktūra loģistikas jomā.

"Krīzes un nepieciešamības gadījumā mēs vērsīsim spēkus pret mūsu savienības dienvidu daļu. Tā ir par 360 grādiem orientēta struktūra, gatava reaģēt uz draudiem un izaicinājumiem jebkurā virzienā," — paziņoja Stoltenbergs.

Starpkontinentālo ballistisko raķešu Topoļ M transporta un starta iekārta - Sputnik Latvija
Vieglas pastaigas nebūs. Amerikāņi aprēķinājuši, ar ko draud uzbrukums Krievijai

Iepriekš jau vēstīts, ka pēdējo gadu laikā Krievija ir atjaunojusi savu bruņoto spēku grupējumu Arktikā, uzbūvējusi infrastruktūru un būtiski uzlabojusi militārā kontingenta radiolokācijas atbalsta līmeni. Taču Krievijas Ārlietu ministrija vairākkārt ir informējusi, ka Arktika ir sadarbības un dialoga teritorija un Krievijas militārās klātbūtnes paplašināšanās reģionā neapdraud arktiskās valstis.

Maskava informē, ka nav ieinteresēta pastiprināt konfrontāciju ar NATO ne Baltijas reģionā, ne citviet, turklāt vairākkārt uzsvērusi, ka Krievija neplāno uzbrukumus NATO valstīm. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pauda viedokli, ka NATO ir labi informēta par to, ka Maskava neplāno uzbrukumus, taču vienkārši aizbildinās ar šādu ieganstu, lai dislocētu lielāku skaitu tehnikas un karavīru pie Krievijas robežas.

Lavrovs atgādināja, ka "ceturtdaļgadsimta laikā Krievija, neskatoties uz pārbaudījumiem, ir godīgi nogājusi savu aukstā kara mantojuma likvidācijas ceļa daļu", un piebilda, ka rietumvalstis, paplašinot NATO uz austrumiem "provocē nestabilitāti pēcpadomju telpā un veicina Krievijai naidīgu noskaņojumu". 

Ziņu lente
0