Politika

ASV aizsardzības ministrs: Eiropai jātērē vairāk naudas

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO karogs
NATO karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO Eiropas valstu aizsardzības ministriem tikšanās laikā Briselē nāksies atskaitīties amerikāņu kolēģim par to, kā viņi pilda prezidenta Trampa prasību palielināt militāros izdevumus.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss, kurš ieradies uz sapulci NATO galvenajā mītnē Briselē, izdara spiedienu uz kolēģiem no Eiropas un cenšas viņus pārliecināt veltīt lielākus līdzekļus militārajām vajadzībām un iegādāties bruņojumu ASV. Vairāk nekā puse alianses valstu Eiropā ir gatavas atskaitīties par saviem plāniem palielināt aizsardzības izdevumus līdz 2% iekšzemes kopprodukta (IKP), vēsta Aleksejs Toms, Sputnik Igaunija.

Pēc būtības Džeimss Metiss ieradies Briselē, lai saņemtu NATO Eiropas valstu aizsardzības ministru atskaites par to, kā viņi plāno palielināt aizsardzības izdevumus, lai līdz 2024. gadam sasniegtu alianses statūtos minētos un ASV prezidenta Donalda Trampa pieprasītos 2% IKP. "Viņš vērsīsies pie tiem, kuri neplāno sasniegt 2%, un ieteiks vēl pastrādāt pie šo plānu pilnveidošanas," — komentējot sava šefa nodomus, aģentūrai Reuters pastāstīja Džeimsa Metisa asistente Ketija Vilbargera.

Nīderlandes ārlietu ministra atmaskošana situāciju nemaina

"Šovakar mēs tiksimies ar ES augsto pārstāvi Federiku Mogerīni, kā arī mūsu kolēģiem no Zviedrijas un Somijas. Kopīgi apspriedīsim ES pūles aizsardzības jomā, kā arī NATO un ES sadarbību. Pareizi orientētas, šīs pūles var sniegt savu ieguldījumu taisnīgākam izdevumu sadalījumam starp Eiropu un Ziemeļameriku," — savā ievada uzrunā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO valstis pirmo reizi savā vēsturē informē par militāro izdevumu palielināšanas plāniem.

Vairāk nekā puse alianses locekļu paziņojuši par nodomu sasniegt norādītos 2% IKP, pie tam šos izdevumus nodokļu maksātāju priekšā aizbildinot ar it kā pastāvošiem reāliem "agresīvās Krievijas" draudiem, kura esot "nelikumīgi anektējusi Krimu". Ainu nedaudz sabojāja Nīderlandes ārlietu ministra Halbes Zeilstra skandalozā demisija, kurš atzinies, ka melojis par Krievijas agresīvajiem plāniem veltītiem Krievijas prezidenta Putina izteikumiem.

Тщательно закамуфлированный американский танк M1 Abrams, практически потерял свой пустынный окрас - Sputnik Latvija
Politika
Vēstnieks Mihails Vaņins: "Nabaga" Baltija veltīgi gaida Krievijas uzbrukumu

Plaukstošās un godīgās Holandes ministrs tomēr saņēmis spēkus un atgriezies gaišajā pusē. Labs puisis. Protams, stāsts par krāpšanos nenozīmē, ka apzināti melo visi Eiropas ārlietu un aizsardzības ministri, kuri labprāt izmanto Krievijai naidīgas un rusfobas frāzes. Tas nenozīmē, ka tagad Eiropas valstu premjerministri saviem ministriem vienmēr apjautāsies: "Vai tu man te nemelo?"

Taču tas nozīmē, ka Eiropas politiskā elite labprāt noticēja atklāti absurdiem kolēģa stāstiem par Krievijas slepenajiem un ļaunajiem plāniem ieņemt Krievijas impērijas agrākās teritorijas.

Eiropai patīk pašai sava militārā rūpniecība

Skandāls Nīderlandē tomēr nelika apšaubīt, cik lielā mērā ir attaisnota visa pret Krieviju vērstā kampaņa un papildu izdevumi aizsardzībai, kas esot nepieciešami "agresīvās Krievijas apturēšanai". 14. februārī Briselē runāja par lielām summām un lieliem plāniem, kuriem, principā, vajadzētu pirms vasarā iecerētā NATO samita remdēt ASV prezidenta Donalda Trampa dusmas par "liekēžiem" Eiropā, — ironiski izteicās izdevums Euractiv.

Francija ir gatava līdz 2025. gadam palielināt aizsardzības izdevumus vairāk nekā par trešo daļu, bet Spānija, Beļģija un Itālija šaubās par savu vēlmi sasniegt norādītos apjomus. Vācija palielina militāros izdevumus, taču, šķiet, necenšas izpildīt prezidenta Trampa prasību norādītajā termiņā.

Krievija - Sputnik Latvija
Jurkāns: Latvijai Krievija ir kaimiņš, nevis ideoloģisks bubulis

Tāpat nav gluži skaidrs, vai Rietumeiropa patiešām ir gatava atdot visu šo milzīgo naudu NATO mērķiem, vai tomēr plāno izmantot to pašai savas — Eiropas aizsardzības iniciatīvas vajadzībām. Turklāt ASV ir pamats bažīties, ka viens no šīs iniciatīvas pamatmērķiem ir pašiem savas militārās rūpniecības "barošana" par ļaunu amerikāņiem, kuri var zaudēt pasūtījumus no Eiropas.

"Mēs nevēlamies redzēt ES pūles ar mērķi pārvilkt vajadzības vai spēkus… no NATO uz ES," — britu izdevums Financial Times citē to pašu Ketiju Vilbargeri. Jau iepriekš Baltais nams norādīja, ka eiropiešiem nāktos ņemt par paraugu ASV, kuras līdz 2019. gadam plāno palielināt savus izdevumus militārajai klātbūtnei Eiropā par 1,7 miljardiem eiro.

Ziņu lente
0