Katastrofa ar AN-148 varēja notikt apledojušo detektoru dēļ

© Межгосударственный авиационный комитет / Pāriet pie mediju bankasKatastrofā cietušās An-148 borta pašrakstītāju iekārtu fotogrāfijas
Katastrofā cietušās An-148 borta pašrakstītāju iekārtu fotogrāfijas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starpvalstu aviācijas komiteja iepazīstinājusi ar vienu no lidmašīnas An-148 katastrofas iemeslu versijām. Izmeklētāji informēja, ka pārbaudīs to līdz ar citām.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Lidmašīnā An-148, kas avarēja Piemaskavā, aptuveni divarpus minūtes pēc pacelšanās no zemes, izveidojusies "īpaša situācija". Katastrofa, iespējams, notikusi nepatiesu lidojuma ātruma datu dēļ, kas acīmredzot saņemti detektoru apledošanas rezultātā, paziņojusi Starpvalstu aviācijas komiteja, vēsta RIA Novosti.

11. februārī "Saratovas aviolīniju" lidmašīna An-148, kas devās reisā no Maskavas uz Orsku, nogāzās dažas minūtes pēc izlidošanas no Domodedovo lidostas. Tajā atradās 65 pasažieri un seši ekipāžas locekļi. Visi viņi ir gājuši bojā.

13. februārī Starpvalstu aviācijas komiteja (SAK) paziņoja, ka noslēgta cietušās lidmašīnas parametriskā pašrakstītāja datu atšifrēšana un veikta iepriekšēja informācijas analīze.

Apledojuši detektori

Komitejas ricībā esošie dati liecina, ka lidmašīna gaisā bijusi aptuveni 6 minūtes. Pēc izlidošanas, aptuveni 130-150 m augstumā piloti pārslēdza vadību autopilota režīmā. "Īpašā situācija" izveidojās aptuveni 2 minūtes 30 sekundes pēc pacelšanās gaisā, aptuveni 1300 m augstumā. Iekārtas rādīja ātrumu 465-470 km/h. Šajā brīdī parādījās starpība ātruma rādījumos starp kreisā pilota gaisa parametru moduļa un rezerves moduļa rādījumiem.

Работа международного аэропорта Владивосток - Sputnik Latvija
Pasažieru lidmašīna An-148 no Maskavas cietusi katastrofā Piemaskavā

Pusminūti pēc starpības parādīšanās ieslēdzās komanda ekipāžai "Panelis — salīdzini". Aptuveni 2000 metru augstumā šī komanda atkārtojās, ātruma rādījumu starpība palielinājās. Ekipāža atslēdza autopilotu un pārņēma lidmašīnas vadību. Šajā brīdī viens no gaisa parametru moduļiem rādīja ātrumu 540-560 km/h, otrs — nulli.

Pēc tam pirmā detektora ātruma rādītāji samazinājās (līdz 200 km/h un zemāk), lidmašīna uzsāka intensīvu piezemēšanos ar 30-35 grādu leņķa kustību. Pirms sadursmes ar zemi viens no moduļiem joprojām rādīja nulli, otrs — 800 km/h.

SAK informēja, ka sākotnējā informācijas analīze, kā arī analoģisku agrāko situāciju analīze, ļauj pieņemt, ka "par īpašās situācijas attīstības faktoru lidojumā varēja kļūt nepatiesi dati par lidojuma ātrumu pilotu indikatoros, kas savukārt acīmredzot bija saistīts ar pilnā spiediena uztvērēju apledošanu, izslēdzot to apsildes sistēmas".

Iepriekš aviokompānijas "Saratovas aviolīnijas" preses dienests informēja, ka lidmašīnai An-148 pirms izlidošanas uz Orsku veikta nepieciešamā pārbaude, novirzes netika konstatētas.

Gaida pārstāvjus no Ukrainas

Ukraina iecēlusi pilnvaroto pārstāvi un četrus padomniekus An-148 katastrofas izmeklēšanai, taču viņi vēl nav ieradušies Krievijā.

"Lēmumu par lidojumu (uz Krieviju — red.) pieņemsim izmeklēšanas gaitā," — paziņoja Ukrainas Aviācijas negadījumu un incidentu ar civilajiem gaisa kuģiem izmeklēšanas nacionālajā birojā. Iestāde atzīmēja, ka lēmums par darbinieku došanos ceļā vēl nav pieņemts, taču pārstāvis "brauks, kad pienāks laiks". 

Ziņu lente
0