Valodu skolas varētu palikt bez valsts dotācijām

© Sputnik / Roberts VicupsSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības ministrija vēlas pārtraukt valodas skolu papildus finansēšanu, neskatoties uz spožajiem to absolventu rezultātiem.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā atteikties no papildus finansējuma skolām ar padziļinātu svešvalodu apgūšanu, vēsta lsm.lv.

Šāds lēmums varētu tikt pieņemts pēc pilnvērtīgas kompetentās pieejas ieviešanas. Tad visām skolām būšot vienāds finansējums, jo jaunais finansējums ļauj katrai mācību iestādei brīvāk organizēt savu darbu.

Šobrīd Latvijā ir desmit skolas ar padziļinātu svešvalodu apgūšanu. Daudzi vecāki tiecas nosūtīt savus bērnus tieši uz šādām vispārizglītojošajām iestādēm.

Latvijas Republikas robeža - Sputnik Latvija
Latvija visus integrēs: ĀM gaida emigrantu masveida mājāsbraukšanas vilni

Līdz šim brīdim Izglītības ministrija apmaksāja papildus nodarbības šādās skolās, taču drīzumā skolas varētu palikt bez šī finansējuma, neskatoties uz to, ka valodu skolu absolventiem ir ievērojami labāki rezultāti eksāmenos.

Piemēram, Rīgas Centrālās humanitārās vidusskolas, kura vairāk nekā 50 gadus specializējas angļu valodā, 12. klases skolēnu rezultāts pērn bijis 89%, kamēr vidējais rādītājs valstī sastādīja 59%.

Pēc skolotājas Aijas Gudzas domām, tieši papildus finansējums, kurš ļauj iedalīt skolēnus grupās pa desmit cilvēkiem, ir panākumu atslēga.

"Mēs varam katram skolēnam pieiet individuāli, […] strādāt daudz intensīvāk," saka Gudza.

Rīgas Centrālās humanitārās vidusskolas direktore Ineta Rudzīte piekrīt vecāku viedoklim, kuri nav apmierināti ar Izglītības ministrijas iniciatīvu. Pēc viņas domām, tā vietā, lai atņemtu naudu "valodu apgūšanas izcilības flagmaņiem", tieši otrādi, ir jāpiešķir vairāk līdzekļu visām skolām.    

Ziņu lente
0