Sīrijā bojāgājušā krievu lidotāja cīņa: pārinieka stāsts

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasZiedi bojāgājušā lidotāja majora Romāna Fiļipova piemiņai
Ziedi bojāgājušā lidotāja majora Romāna Fiļipova piemiņai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad komandiera mašīnai trāpīja PZRK, visi spriedelējumi tika atmesti, teica lidotājs.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Krievijas Gaisa kosmisko spēku majors, trieciennieku Su-25 posma komandieris Romāns Fiļipovs, kurš gāja bojā varoņa nāvē Idlibas provincē Sīrijā cīņā ar teroristiem, līdz pēdējam saglabāja mieru, izdevumam "Krasnaja zvezda" pastāstīja viņam padotais pilots.

Lidmašīna Su-25SM, ko pilotēja Fiļipovs, tika notriekta 3. februārī, patrulējot deeskalācijas zonu "Idliba". Majors paspēja paziņot komandieriem par raķešu uzbrukumu un centās pamest apšaudes zonu, taču lidmašīna guva būtiskus bojājumus, un Fiļipovs katapultējās kaujinieku kontrolētajā Tel Debesa apdzīvotās vietas rajonā. Uz zemes pilots sāka kauju ar ienaidnieka pārspēku, un ielenktais, smagi ievainotais virsnieks pieņēma lēmumu uzspridzināties ar granātu. Par varonību, vīrišķību un drosmi, pildot karavīra pienākumu, majoram Romānam Fiļipovam pēc nāves piešķirts Krievijas Varoņa nosaukums.

© REUTERSKaujienieku notriektās Krievijas lidmašīnas Su-25 atlūzas netālu no Idlibas Sīrijā, 2018. gada 3. februārī
Обломки сбитого боевиками российского самолета Су-25 близ Идлиба в Сирии, 3 февраля 2018 - Sputnik Latvija
Kaujienieku notriektās Krievijas lidmašīnas Su-25 atlūzas netālu no Idlibas Sīrijā, 2018. gada 3. februārī

Gaisā majora padotais brīdinājis komandieri, ka pret viņu "strādā" pārnēsājamais zenītraķešu komplekss (PZRK).

"Balss viņam nenodrebēja, kad brīdināju: "Tevi apšauda! Ved prom! Tangāža, tangāža! Manevrē!" — pastāstīja pilots.

Fiļipovs mierīgā balsī atbildējis: "Man trāpīja, labi trāpīja… Ugunsgrēks labajā… Velku uz dienvidiem… Un kreisais kļūst… Izsauc MGV (meklēšanas un glābšanas vienība — red.)."

Lidotājs pastāstīja, ka pēc tam Fiļipovs viņam pavēlējis: "Ej prom mākoņos."

"Protams, es neaizgāju. Pēdējais, ko var darīt, — pamest komandieri," — teica pilots.

Kad Fiļipovs nolaidies uz zemes, viņa pārinieks palika kaujas zonā.

"Kad komandiera mašīnai trāpīja PZRK, visi spriedelējumi tika atmesti. Esmu vienmēr piesedzis komandieri gaisā, tas bija jādara arī uz zemes, kad viņš sāka kauju. Paliku rajonā un izpildīju vairākus uzbrukumus, apšaudīju mašīnas, kas tuvojās olīvkoku birzij, kurā bija Romāns. Iznīcināju divas automašīnas. Vienlaikus turpināju sūtīt komandpunktam koordinātes, izsaucu meklēšanas un glābšanas dienestu," — paziņoja lidotājs.

Pilots piebilda, ka bijis spiests pamest cīņas vietu ar degvielas avārijas atliekām, ar ko pietiktu tikai līdz aerodromam.

© Ibaa News Agency via APKaujienieku notriektās Krievijas lidmašīnas Su-25 atlūzas netālu no Idlibas Sīrijā, 2018. gada 3. februārī
Обломки сбитого боевиками российского самолета Су-25 близ Идлиба в Сирии, 3 февраля 2018 - Sputnik Latvija
Kaujienieku notriektās Krievijas lidmašīnas Su-25 atlūzas netālu no Idlibas Sīrijā, 2018. gada 3. februārī

Pateicoties Turcijas kara izlūkošanas dienesta palīdzībai, Krievijai izdevās atgūt Fiļipova mirstīgās atliekas. Vakar KF Aizsardzības ministrija nogādāja viņu Krievijā. Majors tiks apglabāts Voroņežā, kur dzīvoja ar sievu un četrus gadus veco meitiņu. Svinīgā apglabāšanas ceremonija notiks 8. februārī.

Atbildību par notriekot lidmašīnu uzņēmies Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegtais teroristu grupējums "Džabhat an Nusra". Pēc traģēdijas KF GKS ar precīza tēmējuma ieročiem apšaudīja rajonu, no kura kaujinieki palaida PZRK raķeti.

Ziņu lente
0