Paši raksta ar kļūdām: pieķerts "Valodas draugs"

© Sputnik / Константин Родиков / Pāriet pie mediju bankasMobilais tālrunis
Mobilais tālrunis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrojies, ka VVC mobilā lietotne "Valodas draugs" nesaprot latviešu valodu ar kirilicas burtu lietojumu un atbild ar kļūdām.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Krievu valodas aizstāvis mazākumtautību skolās Latvijā Degi Karajevs konstatējis, ka pēc VVC pasūtījuma izstrādātajā lietotnē "Valodas draugs" rodamas valodas kļūdas — tā redzama atbildē, ko viņš saņēmis pēc vēršanās pie lietotnes.

24. janvārī Latvijas Valsts valodas centrs laika klajā lietotni "Valodas draugs". Ikviens tās lietotājs var nosūtīt informāciju par valodas normas pārkāpumiem vai, gluži pretēji, uzslavēt par latviešu valodas lietojumu. Nosūtāmajai sūdzībai vai uzslavējuma var pievienot fotouzņēmumus vai video ierakstu. Anonīmas sūdzības sūtīt nav iespējams: lai gūtu iespēju nosūtīt ziņas, vispirms jāapstiprina personība ar konta palīdzību Google, Facebook vai Draugiem.lv.

Degi Karajevs nosūtīja ar lietotnes palīdzību tekstu latviešu un krievu valodā, kas bija rakstīts kirilicas burtiem: Кас тачу нозиме "хэппи хоур"? (Ko īsti nozīmē happy hour — red.).

Atbildē tika saņemts automātisks paziņojums: "Paldies, jūsu ziņojums ir saņemts!"

Izvērsta atbilde uz jautājumu no VVC tika saņemta tikai pēc divām dienām!"

"Labrīt! Informējam, ka Valsts valodas likuma 3. panta otrā daļa noteic tiesības vērsties iestādē valsts valodā. Ņemot vērā iepriekš minēto, Jūsu ziņojums nav objektīvi saprotams un izskatāms. Attiecībā uz ziņojumam pievienoto fotoattēlu, lūgums precizēt atrašanās vietu, pretējā gadījumā nav iespējams veikts pārbaudi."

Pie tam VVC atbildē Karajevs konstatēja kļūdu. Frāzes "iespējams veikt pārbaudi" vietā rakstīts "iespējams veikts pārbaudi".

Биржа труда - Sputnik Latvija
Jums ir sliktas latviešu valodas zināšanas, brauciet atpakaļ: Latvijā atpakaļbraucējus negaida

Karajeva lapas abonenti ar humoru uztvēra viņa publikāciju un ieteica sūdzēties par VVC atbildi ar kļūdu lietotnē "Valodas draugs".

Lietotne jau radījusi negatīvu reakciju Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Sociālajos tīklos sāka izplatīties aicinājumi sūdzēties par lietotni ar mērķi panākt tās bloķēšanu Google Play Store. Patlaban lietotnes "Valodas draugs" vērtējums krities līdz 2 ballēm no 5. Komentāros lietotāji raksta, ka tā kurina naidu Latvijā, veicina iedzīvotāju daļas valodas genocīdu un nodara kliedzošu morālo kaitējumu cilvēkiem un pēc savas būtības ir noziedzīga.

Krievijā lietotne nosaukta par "valodas inkvizīciju". "Man nav nekādu citu analogu, kā vien salīdzinājums ar inkvizīcijas laikiem. Tas, kas tiek ieviests ar tādu lietotni, ir valodas inkvizīcijas piemērs. Protams, mēs ceram, ka autoritatīvas starptautiskās organizācijas principiāli novērtēs šo provokatīvo ieceri," — teica Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Ziņu lente
0