Krievijas kosmonauti, paši to nenojaušot, pārspēja darba veikšanas rekordu atklātā kosmosā

© Foto : NASA/Jack FischerКосмонавт Роскосмоса Сергей Рязанский во время выхода в открытый космос
Космонавт Роскосмоса Сергей Рязанский во время выхода в открытый космос - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kosmonauti izpildīja sarežģītāko platjoslu sistēmas moduļa uzstādīšanu uz "Zvezda" moduļa virsmas, lai nodrošinātu stacijas Krievijas segmentu ar satelīta interneta sakaru kanālu.

RĪGA, 3. februāris – Sputnik. Sarežģītas montāžas dēļ uz ārējās SKS virsmas aizkavējušies Aleksandrs Misurkins un Antons Škapļerovs, paši to nenojaušot, pārspējuši darbu veikšanas rekordu atklātā kosmosā, vēsta RIA Novosti

Viņiem piederošs Krievijas kosmonautu darba rekords atklātā kosmosā sastādījis 8 stundas 13 minūtes, kaut gan tika plānots, ka viņi atradīsies tur 6 stundas 40 minūtes. Kosmonauti izpildīja sarežģītāko platjoslu sistēmas moduļa uzstādīšanu uz "Zvezda" moduļa virsmas, lai nodrošinātu stacijas Krievijas segmentu ar pilnvērtīgu satelīta interneta sakaru kanālu. Lai to panāktu, daudzu gadu garumā Krievijas kosmonauti bija spiesti pastāvīgi "aizņemties" pieeju platjoslu internetam no NASA amerikāņu SKS segmentā.

Pica Neapoles gaumē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pica kosmosā: kosmonauti pagatavojuši iemīļoto ēdienu bezsvara apstākļos

Jaunā aprīkojuma montāža ļaus, tā darba kārtības gadījumā, nodrošināt gandrīz visas diennakts garumā abpusēju informācijas apmaiņu ar SKS Krievijas segmentu caur Krievijas daudzfunkcionālajiem retranslācijas sistēmas "Luč" satelītiem.

Turklāt Misurkins un Škapļerovs demontēja un izmeta atklātā kosmosā morāli un tehniski novecojušo sakaru moduli, kurš kalpojis gandrīz 17 gadus. Kosmonauti spēja noskrūvēt daudz sīku laika gaitā "ieskābušu" skrūvju un savienoja lielu skaitu dažādu savienojumu. Darbu veikšanai tika speciāli izstrādāti trīs jauni instrumentu veidi. Iepriekšējais rekords sastādīja 8 stundas 7 minūtes – tik kosmosā pavadīja Krievijas kosmonauti Oļegs Kotovs un Sergejs Rjazanskis 2013. gada decembrī.

Pasaules kosmonautikas vēsturē pati ilgākā iziešana kosmosā – 8 stundas 56 minūtes – tika reģistrēta 2001. gada 1. martā. To izpildīja amerikāņu astronauti Džeimss Boss un Sjūzena Helmsa arī no SKS klāja.

Ziņu lente
0