Urālos atrasts unikāls smaragds

© © Sputnik / Павел ЛисицынDarbs raktuvēs Urālos
Darbs raktuvēs Urālos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vērīgie šahtas darbinieki atraduši dārgakmeni tā pirmatnējā izskatā.

RĪGA, 30. janvāris - Sputnik. Unikālais, 1,6 kilogramus (aptuveni 8 tūkstoši karātu — red.) smagais smaragds atrasts Mališevskas raktuvēs Sverdlovskas apgabalā. Par to pastāstīja RIA Novosti, atzīmējot, ka, pēc speciālistu vērtējumiem, tamlīdzīgi atradumi gadās reizi desmit gados. Sākotnējās aplēses liecina, ka smaragda vērtība pārsniedz 4 miljonus rubļu (aptuveni 58 tūkst. eiro).

© Фото пресс-служба Янтарного комбината1,6 kilogrammus smagais smaragds, kas tika atrasts Mališevas atradnēs
Добытый изумруд весом 1,6 килограмма на Малышевском руднике - Sputnik Latvija
1,6 kilogrammus smagais smaragds, kas tika atrasts Mališevas atradnēs

Dārgakmens tika atrasts šahtas attīrīšanas cirtnē. Drūzu (kristālu grupa, kas saaugusi ar vienu galu uz plaisas sienām kalnu iežos — red.) laikus pamanīja un nogādāja virszemē, saglabājot tās pirmatnējo izskatu. Ziņots, ka puscaurspīdīgo gaišzaļo akmeni jau novērtējuši Krievijas Valsts glabātuves darbinieki — kvalitātes ziņā tas pieder pie otrās šķiras.

Dzintars no Kaļiņingradas apgabala - Sputnik Latvija
Kaļiņingradā atrasts milzīgs dzintara tīrradnis

Atradne Mališevas ciemā ir lielākā smaragdu atradne Eiropā un vienīgā Krievijā. Uzņēmums pārstrādā 93,7 tūkstošus tonnu iežu gadā. Ik dienas tiek iegūts aptuveni pusotrs kilograms smaragdu, 30 kilogrami berillu, 100 grami aleksandrītu.

Iepriekš Sputnik Igaunija vēstīja, ka Lesoto Karalistē (Dienvidāfrika) Lesenga šahtā 2018. gada janvārī tika atrasts dimants, kura svars sasniedz 910 karātus. Tas ieņem piekto vietu starp rekordlielajiem dārgakmeņiem. Letsenga šahta ir pazīstama ar saviem unikālajiem un ārkārtīgi dārgajiem atradumiem. 2015. gadā šeit izrakto akmeni kompānija pārdeva par 19,3 miljoniem dolāru, bet 2006. gadā kompānijai paveicās atrast 603 karātus smagu akmeni, kas tika iedēvēts par "Lesotho Promise".

Ziņu lente
0