Gripa Igaunijā: slimnieku un nāves gadījumu skaits aug

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasFarmaceitiskie preparāti un termometrs
Farmaceitiskie preparāti un termometrs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Igaunijā gripas rezultātā miruši trīs cilvēki, ar katru nedēļu pieaug augšējo elpceļu slimību skaits, taču gripas saslimšanas intensitāte ir zema.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Igaunijas Veselības departamenta dati liecina, ka šī gada trīs nedēļu laikā Igaunijā ievērojami pieaudzis cilvēku skaits, kuri vērsušies pie ārsta augšējo elpceļu saslimšanu dēļ, un trīskārt pieaudzis gripas slimnieku skaits. Ģimenes ārsts Konstantins Ivanovs pastāstīja Sputnik Igaunija, ka patlaban epidēmijas valstī nav, taču slimnieku skaits pieaug ar katru nedēļu.

"Parasti no janvāra saslimušo cilvēku skaits pieaug katru nedēļu, un tā parasti turpinās līdz martam. Pagaidām nav vērojama īpaša starpība starp šogad un agrākajos gados saslimušo skaita ziņā identiskā laika periodā," — norādīja Ivanovs.

Janvāra pirmajā nedēļā pie ārstiem ar augšējo elpceļu vīrusa slimībām vērsušies 2919 cilvēki, nedēļu vēlāk — jau 3216 cilvēki, savukārt janvāra trešajā nedēļā fiksēti 3825 saslimšanas gadījumi. Trīs pacienti miruši gripas radīto komplikāciju dēļ. Neviens no viņiem nav saņēmis vakcīnu.

Vakcīnām jābūt savlaicīgām

Ģimenes ārsts jau vairākkārt norādījis uz diviem "zelta noteikumiem", kuri ļauj pasargāties no gripas — mazgāt rokas un vakcinēties. Pēc viņa vārdiem, citi profilakses līdzekļi nav tik efektīvi. Rokas jāmazgā pēc pastaigas, darba un sabiedrisku vietu apmeklējuma un jāpieradina bērni rīkoties tāpat.

Tāpat speciālists pastāstīja, ka vakcinācijas jēga samazinās ar katru dienu — par vakcīnu vajadzēja parūpēties agrāk. Lieta tāda, ka pēc vakcinācijas imunitāte veidojas aptuveni divas nedēļas.

Cilvēki nevakcinējas no gripas

Konstantins Ivanovs pastāstīja, ka vakcinēto cilvēku skaits Igaunijā jau sen ir zemākais ES dalībvalstu vidū. Pret gripu vakcinējušies apmēram 2% Igaunijas iedzīvotāju, turklāt trešā daļa viņu vidū ir mediķi.

"Ņemot vērā iepriekšējās sezonas pieredzi un nākotnes prognozes, PVO eksperti ik gadus izstrādā jaunu gripas vakcīnu, tāpēc nav iemesla neuzticēties tās efektivitātei," — uzsvēra ārsts.

Gripa ļoti līdzinās daudzām augšējo elpceļu slimībām, taču tai raksturīga paaugstināta temperatūra no 38,5 līdz 40 grādiem, drebuļi, sāpes locītavās un sauss klepus.

Kā neaplipināties ar gripu no mājiniekiem

Ja kāds ģimenes loceklis ir saslimis, nepieciešams regulāri vēdināt telpas, kurās uzturas slimnieks, ik  dienas organizēt mitro uzkopšanu, nēsāt aizsargmaskas, kas jāmaina vairākkārt dienā. Cilvēkam ar gripas simptomiem nepieciešams atsevišķs šķīvis un galda piederumi, ko ieteicams mazgāt atsevišķi.

Latvijai draud gripas epidēmija - Sputnik Latvija
Latvijai draud gripas epidēmija

Ja slimniekam ir augsta temperatūra, viņam ieteicams divas vai trīs dienas pavadīt mājās. Labāk pasargāt imūnsistēmu un nepalielināt slodzi organismam, kurš cīnās ar vīrusiem, citādi slimība ievilksies, iespējami sarežģījumi un nāksies pavadīt nevis pāris dienas mājās, bet gan mēnesi slimnīcā.

Ģimenes ārsts neieteica mākslīgi samazināt temperatūru, ja tā ir zemāka par 38 grādiem, lai neiejauktos dabiskajā ārstēšanās procesā. Augstas temperatūras (virs 39 grādiem) pieaugušie var norīvēties ar istabas temperatūras ūdeni, taču ne ar tīru vodku vai tīru etiķi. Tie vismaz uz pusi jāatšķaida ar ūdeni. PVO iesaka norīvēt bērnus tikai ar parastu ūdeni (32-34 grādi). Slimības laikā organisms zaudē daudz šķidruma, tāpēc vajag pēc iespējas vairāk dzert, ieteicams — zāļu tēju vai dzērveņu dzērienu.

Ziņu lente
0