Ministru kabinets atbalstījis grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovКабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики
Кабинет министров Латвийской республики, Государственная канцелярия Латвийской республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija iesniegusi iebildumus par abiem valdības pieņemto grozījumu projektiem.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Ministru kabinets atbalstījis likuma grozījumus, kas paredz vispārējās izglītības iestāžu pāreja uz mācībām tikai latviešu valodā līdz 2021. gada 1. septembrim, vēsta LSM.lv.

Rīgas mērs un Saskaņas līderis Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs devās uz Ameriku, lai glābtu Latviju no Šadurska reformas

Valdības dienas kārtībā bija divu likumu grozījumi – par izglītību un vispārējo izglītību. Abi likumprojekti tika izskatīti vienā paketē, jo saistīti ar vienu un to pašu jautājumu – skolu izglītības pakāpenisku pāreju pamatskolas vecākajās klasēs un vidusskolās uz mācībām valsts valodā un latviešu valodas padziļinātu apgūšanu mazākumtautību bērnudārzos.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") savā uzrunā sēdē norādīja, ka grozījumi palīdzēs stiprināt latviešu valodas lomu mazākumtautību vidusskolu audzēkņu mācību procesā un ļaus labāk sagatavoties mācībām valsts valodā skolēniem pamatskolas vecākajās klasēs.

Ministrs uzsvēra, ka Izglītības ministrija turpinās pildīt starptautiskās saistības un nodrošinās mazākumtautību skolu darbību, tostarp piešķirs finansējumu. Viņš aicināja kolēģus valdībā atbalstīt grozījumu projektus.

Nosaukts krievu izglītības petīcijas iesniegšanas datums Saeimai - Sputnik Latvija
Nosaukts krievu izglītības petīcijas iesniegšanas datums Saeimai

Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija (LAŠOR) pēc tās līdera, Saeimas deputāta Igora Pimenova ("Saskaņa") vārdiem, iesniegusi iebildumus par abiem grozījumu projektiem. Organizācija norādīja uz virkni problēmu, ko radīs grozījumi, un lūdza tos neizsludināt. Politiķis norādīja, ka nepieciešama to tālāka izvērtēšana. Viņš atzīmēja, ka līdz šim nav notikusi saturīga diskusija, lai arī grozījumi skar ļoti lielu Latvijas sabiedrības daļu.

Taču Izglītības ministrijas pārstāvji vienkārši paskaidroja, ka jau ir pārliecinājušies: saskaņot grozījumus ar sabiedrisko organizāciju, ko pārstāv Pimenovs, neesot iespējams.

Ziņu lente
0